Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétákkal kísérletezett Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 30. 18:37

Észak-Korea csütörtökön kísérletezett két rövid hatótávolságú rakétával, ami valószínűleg csapásmérő képességének javítását szolgálja – jelentették március 30-án, pénteken dél-koreai lapok katonai tisztségviselőkre hivatkozva.

Észak-Korea az utóbbi hetekben már amúgy is feszültséget keltett azzal, hogy bejelentette: nagy hatótávolságú rakétával felbocsát egy műholdat. A Phenjannal atomprogramja leszereléséről tárgyaló öt ország gyanítja, hogy ezzel a ballisztikus rakétát akarja tesztelni, és felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel e tervével, mert megsérti vele az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. Phenjan azonban mindeddig kitartott amellett, hogy április közepén végrehajtja a műholdfelbocsátást.

Csütörtök reggel két föld-víz rakétát indított el nyugati partvidékéről Észak-Korea – jelentette a Csoszun Ilbo című lap. E két indításnak nincs köze a nagy hatótávolságú rakétához – mondta egy katonai tisztségviselő a lapnak. A dél-koreai vezérkar nem erősítette meg a hírt, mondván, hogy nem nyilatkozik olyan információról, amely a hírszerzéstől származhat.

CímkékENSZrakéta