Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külszolgálat előtt állnak

Szöveg: MH BTKK | Fotó: az alakulat felvételei |  2023. szeptember 10. 14:14

Az Egyesített Balkáni Hadszíntérre, törzs- és egyéni beosztásokba készülő több mint negyvenfős váltóállomány célfelkészítése mellett az Európai Unió Grúziai Megfigyelő Misszió (European Union Monitoring Mission Georgia), valamint az Európai Unió Örményországi Missziója (European Union Mission in Armenia) leendő békefenntartóinak tartottak képzést szeptember 4–8. között Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

DSC_0001 másolat

A misszióorientált képzés részeként a bosznia-hercegovinai (EUFOR) és koszovói (KFOR) külszolgálatra készülő katonák többek között a hadszíntér katonaföldrajzi értékeléséről, médiakezelési ismeretekről, elektronikus információ- és dokumentumvédelemről szóló előadásokon, valamint pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón vettek részt. A felkészítésen nagy hangsúlyt fektettek a műveleti területen jellemző vallásismeretre, kulturális különbségekre és az esetleges biztonsági kockázatokra, veszélyek kezelésére. A résztvevők emellett friss missziós tapasztalatokkal rendelkező katonáktól szerzett élményekkel, tanácsokkal, valamint naprakész információkkal is gazdagodtak, utóbbihoz a hadműveleti területen szolgáló, szintén egyéni beosztású állománnyal történt élő videókonferencia során hozzájutva.

Az unió grúziai, illetve örményországi missziójába készülők a kiképzés során számos olyan területet érintettek, amely az adott műveleti területen jellemző vallásismerettel, kulturális különbségekkel, és a tolmácskezelés alapvető normáival foglalkozott. Pszichológiai felkészítésük alatt megismerkedtek a fogvatartás során alkalmazandó viselkedési szabályokkal, emellett közegészségügyi és járványügyi ismereteiket is bővítették, továbbá tájékoztatást kaptak a beosztásokról és a váltásig hátralévő feladatokról.

A felkészítések az oklevelek átadásával értek véget.