Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kupolák a felhőkarcolók felett

Szöveg: Simon Attila János dandártábornok |  2021. december 17. 10:56

Kiemelkedően jó egyéni eredményekkel, befejeződött a 6. Dubai Nemzetközi Ejtőernyős Verseny 2021 (6th Dubai International Parachute Competition 2021 – DIPC).

ejtőernyős_kapott (4)

Több mint harminc ország részvételével, három versenyszámban ért véget az immáron rendhagyóvá vált 6. Dubai Nemzetközi Ejtőernyős Verseny, ahol a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának tagjait is felvonultató célbaugró versenyszámban 21 férfi és két női, kettő vegyes csapat, illetve egyéniben 111 versenyző indult el az idén.

A helyi rendezők – bár nagyobb létszámra számítottak az idén – kiváló szervező munkát hajtottak végre ahhoz, hogy a versenyszámokat a lehető legjobb körülmények között bonyolíthassák le. Sajnos a nemzetközi COVID-19 helyzet ezt a versenyt sem kímélte meg, így több csapat sem tudott nevezni és ebbe a magyar katonák is bele tartoztak, így a mostani versenyre hárman tudtak elutazni, mint egyéni versenyzők.

ejtőernyős_kapott (2)

A tíz ugrósorozat végén, egyéni célbaugrásban Varga Tamás zászlós, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonája az előkelő 6. helyezést érte el, Asztalos István nyugállományú zászlós, önkéntes tartalékos állományú katona a 11., míg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományából, Gőgös Péter főtörzsőrmester az 54. helyen végzett.

A kiváló helyszín és a stabilnak tűnő időjárás ellenére az elődöntő és a döntő is tartogatott meglepetéseket az élmezőny számára. Az utolsó két ugrásban jelentősen átrendeződött az élboly, csak az első és második helyen álló két versenyző tartotta meg pozícióját. A harmadik helyért éles küzdelem zajlott, amit úgynevezett szétugrással sem tudtak eldönteni, ezért a 3. helyet – két versenyző között – megosztva adták ki az idén.

A célbaugró versenyszámban – csapatban - az olaszok szerezték meg az első helyet, a második a cseh válogatott lett, míg a harmadik helyen az orosz versenyzők végeztek. Egyéniben a német és spanyol indulók mögött, holtversenyben az orosz és olasz versenyzők állhattak fel a dobogóra.

Ezzel az idei évre véget értek az ejtőernyős versenyek, így megkezdődhet a katonasportolók részére a jól megérdemelt pihenés időszaka.

ejtőernyős_kapott (3)_vágoz