Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kuriózumok Perjés Géza hadtörténész hagyatékából

Szöveg: Tasi Tibor | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. október 19. 19:47

A 20. század második felének egyik legnagyobb hadtörténésze, Perjés Géza 1992-ben és 1994-ben írt, eddig soha nem látott műveit mutatták be az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon (NKE HHK). Az egy kötetbe szerkesztett írások bemutatójával egy időben kiállítás is nyílt a kari könyvtár folyosóján és levetítették a Perjés Géza életéről szóló rövidfilmet is.

2_perjes_geza_kiallitas_hhk-2

„Perjés Géza pályáját hivatásos katonatisztként kezdte, frissen végzett ludovikásként részt vett a második világháború harcaiban, ahogy később írta: „ekkor váltam férfivá”. Ausztriában esett hadifogságba, ezután bekapcsolódott a magyar hadtörténeti kutatásokba - egyebek mellett - a „régebbi hadseregek” harcászatával, hadászatával, logisztikájával, lélektanával kapcsolatos kérdések érdekelték, de a török hódítás, a költő és hadvezér Zrínyi Miklós élete, a mohácsi csata és a második világháború tapasztalatainak feldolgozása is" – ismertette a „Ludovikás Életutak: Olyan foglalkozás, mint a többi?" című kiállítás megnyitóján Padányi József vezérőrnagy, egyetemi tanár.

A hadtörténész a rendszerváltás után feladatot vállalt a magyar tisztképzés megújítását célzó tervek kidolgozásában. A Ludovika-történeti Kutatóműhely vezetője kiemelte: Perjés Géza korának kiemelkedő hadtörténésze, a mezőgazdasági termelés és a hadsereg 18. századi élelmezéséről folytatott kutatásaiban unikálisan, igazi interdiszciplináris módon ötvözte az eltérő tudományágak – hadtudomány, statisztika, matematika – eredményeit.

5_perjes_geza_kiallitas_hhk-2

„A kiállítás üzenete az, hogy soha nem szabad feladni, mert mindig lehet találni olyan feladatot, ami átlendít a nehézségeken" – fogalmazott Padányi József, aki „egyedülálló gyűjteménynek” nevezte a Perjés Géza felesége által a karnak adományozott hagyatékot, amelynek feldolgozása során bukkantak a „Tisztképzés a Magyar Királyi Honvédségben” és az „Olyan foglalkozás, mint a többi?” című kiadatlan írásokra. Ezek szerepelnek a most bemutatott „Tiszt-képzés” című kötetben.

„Perjés Géza levéltári kutatások és saját személyes tapasztalatai alapján dolgozta fel a magyar tisztképzés 1920 és 1940-es évek közötti történetét. Az 1992-ben elkészült „Tisztképzés a Magyar Királyi Honvédségben” című mű egy helyzetelemzés, a kötetben három fejezet szól a Ludovika Akadémiáról„ – mondta a könyvbemutatón Padányi József, aki hozzátette: az 1994-ben íródott „Olyan foglalkozás, mint a többi?” című írás pedig a honvédtiszti hivatásról szól, aktualitását bizonyítja, hogy ma is az asztalon vannak a tisztképzés hatékonyabbá tételének kérdései.

Az eseményen részt vett Perjés Géza felesége, Éva asszony is. A tárlat a kari könyvtár folyosóján tekinthető meg, a Ludovikás Életutak kiállítássorozat kurátora: Kalocsa Mária.