Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lángcsóvák az éjszakában

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2021. október 28. 8:32

Nappali és éjszakai kiképzési repüléseket hajtottak végre október 27-én, szerdán az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39EBS HU Gripen vadászbombázó repülőgépei Kecskeméten.

TUN_0706

A feladatok között földi célpontok szimulált támadása és két gép egymás elleni gyakorló légiharca szerepelt. A bevetéseket két hullámban, délután négy, majd este hét órási felszállással végezték – így a második „csapat” már éjszakai körülmények között végezhette feladatát.

Dienes Roland hadnagy, a Dongó Harcászati Kiképző Repülőszázad repülőgépvezetője elmondta: az éjszakai repülés során a rendszabályok betartására kell fokozottan ügyelni, különös tekintettel a repülőgépek egymás közötti távolságára (mely a manőverező légiharc vagy kötelékrepülés közben jelenthet problémát), illetve a megfelelő föld feletti magasság betartására.

TUN_1069

A repülés mellett éjszaka a repülőgépek átvétele, a „körüljárás” is nehezebb, hiszen a fejlámpák fénye mellett kell mindent ellenőrizni. A kapcsolókat is „zsigerből” kell tudni, hiszen a sötétben nem látni azokat, de pontosan kell odanyúlnia a pilótának. Az éjszakai, vizuális szabályok szerinti repülések során is szerepet kap a szabad szemmel látás (melyet az éjellátó szemüveg is segíthet), de a feladat végrehajtása során a pilóták jobban támaszkodnak a Gripen műszereire - tette hozzá Dienes Roland hadnagy.