Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lázadó városok ellen fordult a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 15. 21:16

Hat civil vesztette életét június 14-én kedden egy északnyugat-szíriai városban, ahol a hadsereg, több más település mellett, katonai műveletet kezdett a rezsimellenes tüntetések megfékezésére – közölte egy emberjogi harcos. A fegyveres erők folytatják a műveleteket a Dzsiszr es-Sugúr közeli településeken; az utóbbi órákban hat polgár vesztette életét Ariha városában – derült ki az aktivista beszámolójából.

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők vasárnap teljes ellenőrzésük alá vonták Dzsiszr es-Sugúrt, miután heves harcokat vívtak az ott állomásozó, és állítólag 120 katona haláláért felelős “terrorista csoportokkal". Szemtanúk beszámoltak róla, hogy a település közelében található Ariha városában és Maaret-an-Numanban is tankokkal nyomult előre a hadsereg, illetve az Irakkal határos Deir ez-Zúr tartományban is harckocsikat lehetett látni.

Néhány elemző szerint Bassár el-Aszad elnök az észak-szíriai katonai műveletekkel elejét próbálja venni annak, hogy az ellenzékiek a líbiai felkelőkhöz hasonlóan egy központot alakítsanak ki maguknak.

A hatósági megfélemlítés ellenére hétfő este a rezsim távozását követelő utcai megmozdulások voltak a Damaszkusztól 430 kilométerrel keletre lévő Deir Ezzorban.

Közben megérkeztek Törökországba az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szakértői, hogy információkat gyűjtsenek az oda menekült szíriai állampolgároktól az Aszad-rezsim túlkapásairól. Eddig csaknem 9 ezer szír döntött amellett, hogy a szomszédos országban keres menedéket. A szíriai hadseregből dezertált és Törökországba menekült egyik ezredes megerősítette, hogy ellentétek vannak a katonák között a civilekkel szembeni erőszakos fellépésre utasító parancs miatt. Mint mondta, ő nem hajtotta végre az utasítást, de voltak többen, akik ezt megtették.