Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MABEY & JOHNSON Hídkészlet Bemutató

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda |  2011. június 15. 19:28

A Mabey & Johnson hídépítő tanfolyam keretében, hídkészlet bemutatót tartottak június 9-én, a meghívott honvédelmi, katasztrófavédelmi és polgári védelmi állomány, valamint hídépítési szakemberek, érdeklődők részére, Lovasberényben.

A bemutatón a Magyar Honvédség részéről – többek között – megjelent Baráth István dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke, Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, Nyers József ezredes, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, valamint Dr. Pohl Árpád alezredes, a ZMNE Bolyai János Hadmérnöki Kar megbízott dékánja.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Bolyai János Hadmérnöki Kar, Katonai Műszaki Tanszék harmadéves műszaki honvéd tisztjelöltjei egyhetes szakmai foglalkozás keretében sajátítják el a délszláv térségben az IFOR/SFOR békefenntartó műveletek során széleskörűen alkalmazott Mabey & Johnson Universal híd építését, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Tartalékgazdálkodási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával.

A 2001/02-es tanévtől kezdődően, minden végzett műszaki tisztjelölt részt vett ezen a hídépítő gyakorlati képzésen, melynek szükségességét a korábbi nagy volumenű út- és hídtervezési feladatok háttérbe szorulása igényelte. Az akkori közlekedési és honvédelmi miniszter megegyezése alapján a Kft. azóta is bérmentesen bocsátja rendelkezésre a Magyar Honvédség, és így a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem számára a gyakorlat végrehajtásához szükséges hídkészletet.

A tanfolyam nyílt napján a bemutatót Dr. Kovács Zoltán okl. mk. őrnagy, a ZMNE Bolyai János Hadmérnöki Kar műszaki tanszékvezetője nyitotta meg, aki tájékoztatójában ismertette a Nemzetvédelmi Egyetemen folyó műszaki tisztképzés jelenlegi rendszerét, melynek átdolgozása – a bolognai folyamat hatásaként – a felsőoktatás átalakítása következtében történt. A 2005/06-os tanévtől a had- és biztonságtechnikai mérnöki szakon belül, műszaki, katasztrófavédelmi és közlekedési szakirányon folyik képzés az egyetemen, melyek közül a műszaki és katasztrófavédelmi kapcsolódik a Műszaki Tanszékhez. Ebben az új struktúrában az első végzős évfolyam a tavalyi volt – mondta Kovács őrnagy -, akkor 3 fő végzett mindösszesen a műszaki szakon, mindannyian harcos műszaki modulon. Ebben a tanévben várhatóan – mivel előttünk áll az államvizsga -, 5 fő fog végezni, szintén harcos műszaki modulon.

Az idei hídépítő tanfolyamon részt vevő 6 fő harmadéves állomány, szintén harcos modulban kezdi meg az utolsó tanévét, és a remények szerint szeptembertől 10 fő kerül beiskolázásra, erre a szakirányra.

Az immár jubileumi tanfolyam, illetve bemutató alkalmából, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Tartalékgazdálkodási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében, Nagy Sándor ügyvezető-helyettes szólt a társaság tevékenységéről, múltjáról, jelenéről, a lehetőségeikről, valamint e hídépítő képesség fontosságáról, mely képesség – mint mondta – a mai kor hadseregének, vagy akár a katasztrófavédelemnek elengedhetetlen részét képezheti.

Az acélszerkezetű hídanyag terhelhetőségét, összeállításának módját, alkalmazásának lehetőségeit dr. Hubina István ny. okl. mk. ezredes mutatta be, majd megkérte a jelenlevőket, hogy tolják be a hídszerkezetet az akadályszelvénybe.
A tisztjelölt hallgatók miután kioldották a fékeket, a bemutatón résztvevők megmozdították a hidat.

A bemutató a TÁMOP-4.2.3/08/1/KMR Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja projekt szerves részét képezi és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projektnek, így e rendezvények is lényeges célja többek között, hogy népszerűsítse a társadalom széles körében a műszaki tudományban elért hazai és egyetemi eredményeket.


 Fotó: A szerző felvételei