Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lázadókkal végeztek az orosz biztonsági erők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 11. 11:53

Az orosz biztonsági erők két akcióban megöltek kilenc feltételezett lázadót április 10-én, keddre virradóra a dél-oroszországi Sztavropol térségében – jelentette az Interfax hírügynökség a helyi rendőrségre hivatkozva.

Egy rendőrjárőr Nyeftyekumszk város környékén meg akart állítani egy gépkocsit ellenőrzés céljából, de az nem állt meg, és a benne ülők tüzet nyitottak a rendőrökre. A rendőrök viszonozták a tüzet, és megölték az autóban ülő négy embert. A gépkocsiban találtak egy géppisztolyt és egy házi készítésű pokolgépet.

Egy másik akcióban, a Groznijtól 300 kilométerre fekvő Minyeralnije Vodiban öt lázadót öltek meg rendőrök.

A csecsen függetlenségért küzdők felkelése az orosz szövetségi erők ellen az első csecsen háborút (1994-1996) követően fokozatosan iszlamizálódott, majd átterjedt a környező kis köztársaságokra. Az új évezred első évtizedének közepére az iszlamista mozgalom már az egész Észak-Kaukázusra átterjedt, a szakadár csoportok helyére iszlám szélsőségesek léptek, s a nagyon rossz gazdasági helyzet, a hatalmas munkanélküliség miatt folyamatos az utánpótlásuk.

A térségben rendszeresek az összecsapások az orosz biztonsági erők és a lázadók között.

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság (NAK) adatai szerint a különleges erők tavaly az Észak-Kaukázusban 343 fegyverest öltek meg és 618-at vettek őrizetbe. A térségben 85 terroristaellenes-, és több mint 12 ezer más jellegű harci műveletet hajtottak végre.