Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lebukott a Kínának kémkedő Pentagon-munkatárs

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 2. 9:44

A Pentagon egyik elemzője Kínának kémkedett, az amerikai-tajvani katonai kapcsolatokról szállított titkos értesüléseket a pekingi kormánynak – közölte a Fox News hírtelevízió.

Az 51 éves Gregg Bergersen bevallotta, hogy információkat adott át egy New Orleans-i bútorügynöknek, aki a kínai kormánynak dolgozott.

A védelmi minisztérium márciusban letartóztatott elemzőjét 10 év börtönbüntetésre ítélhetik. Márciusban ez volt a második kipattant kínai kémügy az Egyesült Államokban: a másik esetben a Boeing vállalat egy volt mérnöke lopott el titkos adatokat repülési programokról, egyebek mellett az űrsiklóról.

Bergersen a Pentagon fegyverzetpolitikai elemzője volt, titkos információkhoz való hozzáférési joggal. Bevallotta, hogy jogosulatlan személynek adott át több ízben információkat a tajvani fegyvereladásokról és kommunikációbiztonsági kérdésekről. Azt viszont tagadja, hogy tudta volna, partnere a kínai kormány ügynöke. Állítása szerint “azt gondolta", hogy az illető a tajvani védelmi minisztérium megbízottja.

Bergersen a bútorügynöktől az értesülésekért cserébe ajándékokat és készpénzt kapott, amelyet részben Las Vegas-i kaszinókban költött el.

Tavaly állítólag 10 ezer dollárt kapott szolgálataiért.

Az állítólagos bútorügynök, a tajvani származású honosított amerikai, az 58 éves Tai Shen Kuo (Taj Sen-kuo) és egy kínai állampolgár, a 33 éves Yu Xin Kang (Jü Hszin-kang), akinek Kuo átadta az információkat és aki azokat eljuttatta Pekingnek, akár életfogytiglani büntetést kaphat. Mindketten tagadják bűnösségüket.

Az amerikai felderítő szolgálatok szerint Kína és Oroszország a hidegháborús szintet megközelítő kémtevékenységet folytatnak az Egyesült Államokban; Kína különösen érdeklődik az amerikai kutatás-fejlesztési eredmények iránt saját katonai képességeinek erősítése céljából.

A Bergersen által átadott információk egy része Tajvan új Po Sheng légvédelmi rendszerére vonatkoztak. A kínai kormány a Po Sheng-kémkedéssel kapcsolatos vádat alaptalannak nevezte, és hidegháborús gondolkodással vádolta az Egyesült Államokat.