Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lecsaptak a törökök Észak-Irakban

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 2. 12:04

Észak-Irakban indított támadást a török hadsereg a Kurd Munkáspárt (PKK) gerillái ellen szombaton. A szervezet névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint a helikopteres akció egyetlen áldozatot sem szedett a gerillák közül.

A török hadsereg vezérkara arról számolt be, hogy iraki területen támadták meg a kurd fegyveresek 50-60 fős csoportját és súlyos veszteségeket okoztak. A török katonák ankarai bejelentés szerint először lépték át az iraki határt azóta, hogy a PKK emberrabló akciója miatt kiéleződött a viszony a két szomszédos ország között.

A Kurd Munkáspárt (PKK) lázadószervezet egyik tisztségviselője vasárnap beismerte, hogy török helikopterek az előző nap lőtték a PKK harcosait Észak-Irakban, de azt állította, hogy a légitámadás egyetlen áldozatot sem szedett soraikból. Szombaton ugyanez a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő tagadta, hogy bármilyen török behatolás történt volna Irakba, akár földön, akár levegőben. “Volt egy légi csapás a határ mentén, de egyik harcosunk sem halt meg" – mondta az illető telefonon Erbílből (az iraki kurd autonómia központi városából).

A török kormány pénteken bejelentette: a hadsereg hivatalos engedélyt kapott, hogy a határon túl, észak-iraki területen is támadja a törökországi kurd szakadárok fegyvereseit. A török hadsereg 100 ezer katonát vont össze a közelmúltban az iraki határ térségében.

Címkékhelikopter