Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mladics nélkül is zöld utat kap Belgrád?

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 2. 12:15

Ratko Mladics kiadatása nélkül is megállapodhat az Európai Unió Szerbiával, legalábbis a Balkáni Demokratizációs Alap igazgatójának nyilatkozata szerint.

Az Európai Unió aláírja Szerbiával a társulási és stabilizációs megállapodást anélkül is, hogy a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladics tábornokot Belgrád kiadná a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek – állítja a Balkáni Demokratizációs Alap igazgatója uniós forrásokra hivatkozva.

Ivan Vejvoda igazgató szerint az EU célja a stabilitás és a béke megőrzése a térségben, ezért nem lenne hatékony Mladics letartóztatását erőltetni. Ezt szem előtt tartva, az EU vezetői úgy döntöttek, hogy a Hága által népirtással vádolt szerb tábornok letartóztatása nélkül is aláírják Szerbiával a társulási és stabilizációs megállapodást.

Vejvoda szerint Szerbia nem szabadul meg e feltételtől, csupán elodázzák azt. Ez azt jelenti, hogy Mladics kiadatása lesz a feltétele annak, hogy az ország tagjelölti státust kapjon. Ahhoz azonban, hogy a megállapodást aláírják, Szerbiának újabb bizonyítékokkal kell szolgálnia a hágai törvényszékkel való együttműködésre vonatkozóan – tette hozzá a szakértő.