Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ürül a Pentagon-kassza

Szöveg: honvedelem.hu / MR |  2007. december 2. 12:25

A Pentagonnak kifogyóban van a pénze, és a jövő év elejére már nem lesz miből finanszíroznia az iraki és az afganisztáni háborút. Bush elnök felszólította a kongresszust, hogy még a karácsonyi szabadságok előtt hagyja jóvá a korábban kért 196 milliárd dolláros összeget.

Az elnök a védelmi minisztérium vezetőivel folytatott megbeszélései után nyilatkozott, és felszólította a kongresszust, hogy még a karácsonyi szabadságok előtt hagyja jóvá a korábban kért 196 milliárd dolláros összeget. Ellenkező esetben – mondja Bush – a Pentagon az Egyesült Államokon belüli katonai bázisok költségvetését lesz kénytelen csökkenteni.

Bejelentése szerint Robert Gates miniszter már utasította is a szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság vezetőit, hogy készítsék el a terveket a polgári alkalmazottak és a szerződéses alvállalkozók létszámának csökkentésére.

Bush nyilatkozata után a képviselőház védelmi kiadásokkal foglalkozó bizottságának vezetője, John Murtha demokrata párti politikus bejelentette: lehetséges valamiféle kompromisszumra jutni a kért összeget illetően. Murtha ez ügyben egyeztetett Douglas Lute altábornaggyal, aki a Fehér Házban az iraki politikáért felelős. Murtha képviselő egyúttal azt is bejelentette, hogy a kongresszus demokrata vezetői szintén hajlanak a kompromisszumra.

A demokraták korábban elutasították a Bush által kért 196 milliárdot, és 50 milliárdot ugyan hajlandók lettek volna megszavazni, de azt is csak feltételekkel, mégpedig azzal, hogy az amerikai csapatok nagy részének 2008 decemberéig el kell hagynia Irakot.