Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leendő koronaőrök – új váltótársak

Szöveg: M. Tóth György |  2011. július 5. 9:36

Még el sem ültek a Parlament kupolacsarnokában a május végi magasztos szavak. Még emlékszünk, hogy a hatvanhat év után ismét katonák fogadták erős esküvel: „… a Szent Koronát állhatosan őrzöm… illetéktelen kézre jutását életem árán is megakadályozom.” A közelmúlt története máris új fordulatot vett. Július 4-én ismét kijelölt koronaőrök kiképzési rajtjára, a Honvéd Koronaőrség még hiányzó váltásának első állománygyűlésére invitálták a honvedelem.hu-t.

A felkészítés nyitányaként Kun Szabó István ezredes, az MH Támogató Dandár, egyszersmind az MH Budapesti Helyőrség- parancsnokság parancsnoka (a Honvéd Koronaőrség első parancsnoka) szólt a leendő koronaőrökhöz. Hallhattuk, hogy a tervek szerint az új váltás tagjai augusztus derekán kezdik meg szolgálatukat az ország házában. Addig pedig ugyanaz a kemény kiképzés, elméleti és gyakorlati felkészítés vár rájuk, mint azokra várt idén márciustól, akik már a Parlament kupolacsarnokában őrzik-védik a Szent Koronát és a hozzá tartozó koronázási jelvényeket.

A leendő koronaőrök kiképzési menetrendjének „indulási" és „érkezési" oldala egyaránt a budapesti Petőfi-laktanya alakulótere, vagyis az alaki fortélyok elsajátításának színhelye lesz. Némi „bokamentesítőként" csak néhány, tanterembeli óra szolgál, így július 4-i előadásé is, amikor Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnöke mesél a koronaőrzés szép történetéről.

A koronaőrzés története valóban szép, ám tartalma tananyag, vizsga során bizonyítandó tudás alapja. A menetrend tehát egy-két hétig az alakulótérhez kötődik, közben július 14-én ruhapróba, 27-én a püspökszilágyi lőtéren végrehajtandó lövészet szakítja meg a feszített tempójú alakizást. S hogy miért is nincs túl sok idő? A tervek augusztus 12-i mestervizsgáról, és augusztus 15-től már parlamentbeli szolgálatról szólnak.

„Önök be fogják írni nevüket a koronaőrzés történetébe" – így Kun Szabó István ezredes. Majd ekként folytatta: „Ádám Barnabás alezredes, a Honvéd Koronaőrség kijelölt parancsnokhelyettese, az önök felkészítését az előző három váltás tagjainak kiképzési tapasztalatait is figyelembe véve, a legmagasabb szinten, koronaőrök csapatszelleme, és jelszavunk – Hűséggel a nemzetért – szellemisége szerint fogja irányítani."

A koronaőrség új váltásának tagjai hét helyőrségből rekrutálódtak. A toborzókörút során az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár, az MH Támogató Dandár, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, és az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred „adta oda" legdélcegebb, és a koronaőri szolgálatnak elkötelezett ifjait.


 Fotó: Rácz Tünde