Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leendő projektek festői tájakon

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. április 14. 9:40

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) összekötői (LIAISON TEAM) hosszú hónapok után jutottak ki újra a festői szépségű Bajga völgybe. A feladat célja volt felmérni a terület járhatóságát továbbá megtekinteni leendő projektek helyszíneit.

Összekötőink házigazdái Khinjan súra vezetője és nagy befolyású Jalal tábornok voltak. Nagy szükség lenne a régió oktatási és egészségügyi intézményeinek fejlesztéseire, amely ez esetben egy koedukált iskola felszerelését, valamint egy klinika kisebb volumenű beruházásait jelenti. Afganisztán lakosságának majd 70%-a nem jut tiszta ivóvízhez. Khinjan járásban élők földrajzi kincse nem csupán a hófödte csúcsokban mutatkozik, de messze földön ismert a Föld hűs ajándékáról: kristálytiszta hegyi forrásáról is. A helyiek ezt a forrásvizet szeretnék kiépített hálózaton keresztül otthonaikba vezetni. Ebben kérték a magyar PRT közreműködését, hogy a lehetőségek figyelembe vételével segítse a forrásvíz falvakba történő levezetését.

A kérések helyszíni felmérése után, a LAISON TEAM jelentése alapján a PRT civil-katonai együttműködésért felelős csoportja (CIMIC) megkezdhette a kivitelezhető projektek és a monetáris források vizsgálatát.

1595900128
 

Foto: Dr. Dani Fruzsina fhdgy., PRT CIMIC