Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar hősökre emlékeztek Pol-e-Khomriban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. április 14. 9:31

1941. április 12. keserű emlék a magyar katonai történetírásban, mondhatni fekete betűkkel került be a magyar katonai ejtőernyőzés könyvébe: 69 éve repülőgép-szerencsétlenség során ezen a napon bevetés közben vesztette életét Vitéz Bertalan Árpád őrnagy vezette ejtőernyős különítmény és repülőgép személyzet összesen 19 tagja.

A tragédia árnyékából mégis a katonai helytállás, bátorság és erkölcsi tartás emelkedik ki. Ennek tisztelegtek a magyar katonák Pol-e-Khomriban.

Dr. Boldizsár Gábor ezredes az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) parancsnoka és Dr. Lippai Péter ezredes a PRT 9. váltásának felkészülő parancsnoka közösen emlékezett a magyar katonahősökre. Boldizsár ezredes beszélt a magyar katonai ejtőernyőzés megteremtőjének,

1595900128
Vitéz Bertalan Árpád katonai pályafutásáról. Kiemelte az első világháborúban, az olasz fronton elért sikereit, mikor is példás bátorsággal, alig tucatnyi járőreivel zsákmányolt tüzérségi eszközöket, és ejtett több száz hadifoglyot.

Lippai ezredes emlékeztette az egybegyűlteket, hogy Bertalan Árpád azon kevesek közé tartozik, akik átvehették a Katonai Mária Terézia Rend lovagkeresztjét. Ez a kitüntetés a mai napig a legrangosabb elismerések egyike. Kelemen József főhadnagy felidézte az 1941. április 12-i tragédia előzményeit, a túlélők visszaemlékezéseit. A tragédia okairól a mai napig vannak ellentmondások történészek és szakemberek között is. Utalt arra a fontos körülményre, miszerint a bekövetkezett repülőesemény után a magyar katonai felső vezetés döntése alapján a bevetést újraszervezett erőkkel végrehajtották.

Közép-Ázsia csillagos ege alatt a magyar hősök emlékére gyújtott mécsesek lángja kísérte Pintér Mihály ezredes Protestáns tábori lelkész áldását. „Áldja meg Isten bátor elődeinket, katonáinkat és adjon nekünk erőt küldetésünk teljesítéséhez…"

Az 1941-ben történtekről itthon is megemlékeztek, kattintson!

1595900128