Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi díszelgés a Duna felett

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Füzes Judith, Horváth Sztaniszláv |  2023. augusztus 20. 16:50

Államalapításunk ünnepe alkalmából látványos katonai és polgári légi bemutatót láthattak azok, akik augusztus 20-án, délelőtt kilátogattak az Országház előtti Duna-szakaszra.

A Magyar Honvédség merev- és forgószárnyú repülőeszközei mellett polgári repülők is bemutatták nem mindennapi képességeiket. Paksi Sándor őrnagy, az MH Légierő Parancsnokság Hadműveleti Főnökség főtisztje érdeklődésünkre elmondta: az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár és az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repülőeszközei szolgáltatták a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon a különleges program első felét. A közönség katonai repülőgép- és helikopter-kötelékek díszelgő, valamint egyéni bemutatóit láthatták.

A fellépők között olyan nagyágyúk is szerepeltek, mint például a JAS-39 Gripen vadászgépek, egy A319-es szállítórepülő, Zlin kiképzőgépek és a Dassault Falcon 7X repülőgép. De a légi színpadon a forgószárnyasok is szerepeltek: öt darab H145M típusú helikopter hajtott végre díszrepülést, valamint földközeli mozgásaival bemutatkozott az újonnan érkezett H225M típusú közepes szállítóhelikopter is.

Az új technika a nézők örömére „összemérte tudását” egy Mi-17-es típusú katonai szállítóhelikopterrel. Ezt követően három darab Mi-24-es harcihelikopter érkezett kötelékben a légtérbe. A JAS-39 Gripen vadászgépek pedig többször is visszatértek a programba, utolsó alkalommal nemzeti színű füsttel köszönték meg a közönségnek a részvételt.

_HSZ5584

A program második felében a polgári repülőgépeké volt a főszerep. A megjelentek elsőként a Wizzair Airbus A321neo típusú repülőgépét láthatták alacsonyan átrepülni a Duna felett, majd pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium A330-as repülőgépe hajtott végre áthúzást, amelyet az BASe Airlines üzemeltetésében álló Embraer 120 típusú repülőgépe és az Aeroexpress Cessna 206 típusú hidroplánja követett.

„Nemzeti ünnepünk alkalmával megtiszteltetés, hogy a Magyar Honvédség merev- és forgószárnyasai bemutathatják képességeiket. Számunkra ez az esemény, ahogy a program nevében is benne van, díszelgés az ünnep előtt. Felemelő és egyben ritka alkalom látni, hogy a különböző repülőeszközök egymásután vagy egyszerre bemutatják mire képesek” – hangsúlyozta Paksi Sándor őrnagy.