Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légibaleset elhárítását gyakorolták

Szöveg: Fekete Róbert õrgy. |  2009. július 14. 9:05

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a repülőtér Veszélyhelyzeti Eljárási Terve alapján 2009. július 10-én komplex gyakorlásra került sor. A gyakorlás alapbeállításának megfelelően egy kiképzési repülést végrehajtó repülőgép – a fedélzetén két repülőgép-vezetővel – légiközlekedési balesetet szenved.

A földet érést követően a repülőgép kigyullad, a pilóták súlyosan megsérülnek.

A Repülőtéri Irányító Szolgálat azonnal riasztotta a mentésben és biztosításban részt vevő erőket: ügyeletes tűzoltó alegység; egészségügyi központ ügyeleti állománya; Hadműveleti Központ ügyeleti váltása; műszaki mentő szolgálat; az őrség kijelölt állománya; Üzemeltetői Baleseti Ügyeleti Szolgálat, bázis vezető állománya.

A helyszínre kiérkező tűzoltók a kárhelyszín parancsnok vezetésével végrehajtották tűz oltását, és a „sérült" gépszemélyzet kabinból történő mentését.

1595889309
 

Ezt követően az egészségügyi központ szakszemélyzete következett. Elsősegélyben részesítette a sérülteket, majd állapotuk stabilizálása után kórházba szállította őket. A mentés folyamán a riasztott őrzésvédelmi erők biztosították a baleset helyszínét. A gyakorlást követően Zsámboki Tibor ezredes bázisparancsnok helyettes és Berec Zoltán ezredes törzsfőnök röviden értékelte a látottakat, majd feladatot szabott az apróbb hiányosságok felszámolására, valamint a gyakorlati tapasztalatok Veszélyhelyzeti Eljárási Tervbe történő bedolgozására.

1595889309
1595889309