Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael benyújtotta igénylevelét az F-35-ösökre

Szöveg: JETfly |  2009. július 14. 9:43

Izrael fontos lépést tett első F-35 századának felállítása felé, hiszen a napokban nyújtotta be igénylevelét a Pentagon felé a típus megvásárlását illetően.

Az új vadászgépekkel az izraeli légierő (IAF) szolgálatban lévő F-15I és F-16I flottáját kívánják majd folyamatosan leváltani. Az előzetes tervek szerint Izrael 75 darab – háromszázadnyi – F-35-ös vásárlását tervezi. A konkrét megrendelésről szóló szerződés aláírására azonban még 2010 elejéig kell várni, Izrael addig is szeretné tisztázni a problémásabb részleteket…

Izrael ugyanis szeretné folytatni a tárgyalásokat azzal kapcsolatban, hogy az ötödik generációs vadászgépekbe a hazai fejlesztésű elektronikai rendszereit építhesse be, továbbá a gépek végleges egységára sem tisztázott még. Az Egyesült Államok azonban úgy tűnik, hogy elzárkózik Izrael követeléseitől. Első körben 25 darab CTOL (Conventional Take-Off and Landing) konstrukciójú F-35-ös érkezhet, ezt követően pedig további 50 darab a CTOL és a STOVL (Short Take-Off Vertical Landing) változatokból.