Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejezte első tengeri tesztsorozatát a Jurij Dolgorukij

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 14. 10:19

Oroszország legújabb büszkesége, a Borej-osztályú, nukleáris meghajtású, stratégiai csapásmérő tengeralattjáró – a Jurij Dolgorukij – sikeresen teljesítette első tengeri tesztsorozatát.

Az új generációs egység tesztjei tengeralattjárósok és a gyár munkásainak részvételével június 24-én kezdődtek el a Fehér-tengeren, ezt követően pedig visszatért a Szevmash hajógyárba. A most befejeződött tengeri tesztsorozaton kívül a Jurij Dolgorukijra még számos próba vár, melyek során a berendezéseket és azok teljesítményét ellenőrzik.

A Borej-osztály első képviselője 170 méter hosszú, maximális merülési mélysége 450 méter személyzete pedig 107 fő. Az új egységet a szintén új fejlesztésű Bulava ballisztikus rakétákkal szerelik fel, szám szerint 16 darabbal.

A Jurij Dolgorukij fejlesztésének és megépítésének összköltsége eléri a 713 millió dollárt. Oroszország nyolc darabot kíván építeni a Borej-osztályból 2015-re, melynek második és harmadik képviselője már szintén építés alatt áll a Szevmash hajógyárban. Az illetékesek szerint a negyedik generációs Borej-osztályú, nukleáris meghajtású tengeralattjáróknak kulcsfontosságú szerep jut majd az orosz haditengerészeti flottában.