Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légibalesetek a világ több pontján

2007. november 7. 8:59

Az elmúlt napokban a világ különböző pontjain történt balesetek során több katonai repülőgép is veszteséglistára került. Az Egyesült Államokban egy F-15C Eagle zuhant le, Olaszországban egy F-16ADF Fighting Falcon ütközött madárral, Japánban egy Mitsubishi F-2-es járt szerencsétlenül.

November 5-én az olasz légierő egyik F-16-osa közvetlenül a leszállás előtt ütközött egy madárral. A végső megközelítési fázisban lévő gép pilótájának, a 33 éves Moris Ghiadoni századosnak már nem volt lehetősége a gép megmentésére, így a mindössze 50 méterre lévő leszállópálya előtt katapultált, szerencsére sérüléseket nem szenvedett.

Az Egyesült Államokban zuhant le a Missouri Nemzeti Gárda 131. századába tartozó F-15C Eagle vadászgép. Az eset november 2-án következett be, a pilóta katapultált. Mivel szakértők szerint fennáll a lehetősége, hogy valamilyen strukturális probléma vagy anyagfáradási ok vezethetett a gép elvesztéséhez, ezértlővigyázatosságból ezért ideiglenesen felfüggesztették a korosodó F-15-ös flotta nagy részének a repüléseit.

Október 31-én a reggeli órákban, a felszállás végrehajtása után közvetlenül lezuhant egy japán F-2B típusú vadászrepülőgép Japán központi részén. A becsapódás után a repülőgép kigyulladt, a kétfőnyi személyzet ennek ellenére csak kisebb sérüléseket szenvedett.

A repülőgép próbarepülést hajtott volna végre, mielőtt átadásra került volna a Japán Légierő részére. Az Asahi kereskedelmi tévé közvetítette a repülőgép felszállását Nagoya repülőtérről, amikor a baleset bekövetkezett. A repülőgép hirtelen zuhanásba ment át, majd kigyulladt, és lángokban csúszott a kifutópálya mentén. A televíziónak köszönhetően nagyon sokan láthatták, amint a repülőgép kétfőnyi személyzete katapultált.

A tüzet kb. 10 perccel a repülőbaleset után eloltották, a repülőgép pilótáit – mindketten a Mitsubishi Heavy Industries alkalmazottai – kórházba szállították.

A repülőtér a baleset után határozatlan ideig zárva tartott. A vállalat a baleset okait vizsgálja.

 

Forrás: JETfly Magazin