Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs magyar sérült az eddigi legvéresebb afgán öngyilkos merényletben

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 7. 8:59

Nincs magyar sérültje a Baghlanban elkövetett véres öngyilkos merényletnek. A magyar vezetésű tartományi újjáépítési csoport által felügyelt tartományban egyes források szerint legalább 100 ember halt meg a kedd délutáni terrorakcióban.

Öngyilkos merénylő végzett több mint 100 emberrel kedden Baghlan tartományban az odalátogató afgán parlamenti képviselők egy csoportja ellen intézett támadásban; az akcióban további mintegy ötven személy megsérült. Magyar sérült nincsen. “Nincs magyar a sérültek között. A PRT semmilyen módon nem volt jelen az eseményen" – mondta Tölli István, a magyar tartományi újjáépítési csoport politikai tanácsadója.

Minden idők legvéresebb afganisztáni öngyilkos merénylete

Az öngyilkos merénylet Baghlan város ipari negyedében történt, a robbantás egy magas rangú küldöttség ellen irányult. A merénylet egy felavatandó cukorgyárhoz vezető úton következett be. Az eset után a magyar tábor védelmét külön nem erősítették meg. A tartományi újjáépítési csoport segítséget ajánlott az afgán kormánynak.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egymillió forintos egészségügyi gyorssegélyt küldött a robbantás sérültjeinek kezeléséhez. A kötszerek, fájdalomcsillapítók és injekciók már megérkeztek a sérülteket ellátó kórházakba. A segélyszervezet körülbelül száz halottról és kétszáz sebesültről tud. Csak Pol-e Humri kórházába mintegy kilencven embert szállítottak, akiknek a fele gyerek.

A magánkézben lévő afgán Pajhwok hírügynökség adatai szerint a halottak között van hat parlamenti képviselő is, az egyik miniszterhelyettes pedig megsérült. A pesavári székhelyű Afghan Islamic Press több mint száz halottról ír, információik szerint a tálibok elítélték az incidenst. Hamid Karzai afgán elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a véres merénylet áldozatainak emlékére.

Fokozódó feszültségek

A 760 ezer lakosú Baghlan tartomány Afganisztán északi részén fekszik. Magyarország tavaly vette át a tartományi újjáépítési csoport vezetését. A magyar tábor a fővárostól körülbelül 200 kilométerre fekvő Pol-e Humriban van. Rózsa Tibor, a PRT parancsnoka a múlt héten azt nyilatkozta: az eddig békés tartományban egyre több támadás éri a helyi és a nemzetközi koalíciós erőket, magyar katonák mellett októberben eddig háromszor robbantottak. A magyar honvédelmi miniszter delegációjának látogatásával egyidőben mindezidáig ismeretlen tettesek két rakétát indítottak a magyar tábor irányába, a szerkezetek a tábor felett átrepülve a kerítéstől egy kilométerre csapódtak be. A parancsnok akkor azt mondta: nem lehet tudni, hogy a tábor vagy a közeli kormányzati épületek ellen irányult a támadás. Szekeres Imre és kísérete az incidens idején már nem tartózkodott a tábor területén.

Eddig főként a déli, délnyugati tartományokban voltak aktívak a tálib fegyveresek, most azonban szeretnék kiterjeszteni tevékenységüket az egész országra, így délről az eddig biztonságosnak mondott északra küldik az ellenállóikat, hogy ott destabilizálják a helyzetet, sok esetben pedig megélhetési bűnözőket bérelnek fel a támadásra.