Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légitámadás érte a szíriai Aleppó repülőterét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 23. 14:28

Légitámadás érte az észak-szíriai Aleppó tartomány repülőterét szerda hajnalban, kisebb anyagi károk keletkeztek – jelentette március 22-én a SANA szíriai állami hírügynökség.

A hírt a Facebookon megerősítette a hadsereg is, mely – a hírügynökséghez hasonlóan – Izraelt tette felelőssé a támadásért. Az állami televízió hozzátette, hogy a térségből robbanások hallatszottak, majd bejelentette, hogy a támadás következtében leállították a forgalmat a repülőtéren. Az ide érkező gépeket a damaszkuszi és a ládzikíjai kifutókra irányítják át. Bászim Manszúr, a szíriai polgári légi közlekedés vezetője a SÁM FM helyi rádióállomásnak azt mondta, megkezdték a helyreállítási munkálatokat, és a repülőtér nemsokára ismét megnyílik a forgalom előtt.

Hat hónap alatt a mostani a harmadik támadás Aleppó repülőtere ellen, melyet legutóbb március 7-én ért csapás, mely után szintén leállították egy időre a forgalmat. A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat úgy tudja, támadás érte az Irán-barát milíciák egyik fegyverraktárát is.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a libanoni Hezbollah állásai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.