Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légteret sértettek az orosz távolsági bombázók?

Szöveg: JETfly |  2010. március 26. 10:46

Két orosz felségjelű, nukleáris fegyverek hordozására képes Tu-160 Blackjack típusú, változtatható szárnynyilazású szuperszonikus stratégiai bombázó repülőgépet fogtak el a brit királyi légierő (RAF) repülőgépei a Skóciától nyugatra lévő Külső-Hebridák szigetcsoport fővárosa, Stornoway térségében. A „betolakodókat” a RAF vadászai kikísérték a légtérből.

A feladat nem volt szokatlan a 111. században szolgáló Mark Gorringe repülő alezredes számára, akit a gépek elfogására riasztottak. Mint azt az alezredes elmondta, a RAF több mint 20 esetben hajtott már végre ilyen jellegű feladatot 2009 óta, ami azt jelenti, hogy minden harmadik hétre jutott egy-egy riasztás.

A brit védelmi minisztérium a tegnapi napon hozta nyilvánosságra az esetet, amely még március 10-én a kora hajnali órákban történt. A légtérsértő bombázók elfogására a RAF két Tornado F3 típusú repülőgépét emelték a levegőbe a RAF Leucharsban található bázisáról. A két Tornado a Clyde folyótorkolat irányába repülve fogta el a két Blackjack-et, mielőtt azok északi irányba, az Antrim partvidék felé fordultak volna és elhagyták volna a brit légteret.

Mindezekre a brit hírekre válaszul az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy a Tu-160 típusú bombázók a Csendes-óceán és az Arktisz térségében hajtottak végre repülést, és nem sértették meg egyetlen állam légterét sem.

Az orosz légierő sajtószóvivője, Vladimir Drik elmondta, hogy „az orosz bombázókat útvonalrepülésük során két norvég F-16-os és két brit Tornado kísérte".

Címkéklégierő