Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szeretek erős lenni”

Szöveg: Csehiné Sárkány Beáta szkv. |  2010. március 26. 11:07

Nagy Miklós szakaszvezető több mint tizenkét éve szolgál szerződéses katonaként a debreceni dandárnál. Komendánsként díszeleg különböző rendezvényeken és az ünnepségek hangosítása is az ő feladata. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy szabadidejében „nagyon erős ember”.

Mióta foglalkozol fekvenyomással és miért pont ezt a sportágat választottad?

1993 óta edzek. Hihetetlen, de régen nagyon vékony voltam, ezért elkezdtem testépítéssel foglalkozni. Egy versenyen azonban visszapontoztak, mert túl izmos voltam a kategóriámban. Ez után próbálkoztam meg a fekvenyomással, négy éve pedig már a profi versenyzők közé tartozom. Hogy miért ezt választottam? Szeretek erős lenni…Elsőként négy évvel ezelőtt egy honvédség szintű bajnokságon indultam Veszprémben, ahol nyertem a saját súlycsoportomban, valamint az abszolút bajnok is én lettem.

Milyen kategóriában versenyzel?

90 kg-os kategóriában versenyzek és általában nyerek a súlycsoportomban. Háromszor voltam már abszolút bajnok és egyszer sérülten abszolút harmadik. Nem jól melegítettem be és 190 kg alatt megroppant a könyököm.

Milyen súlyokkal próbálkozol?

Amit ruha nélkül nyomtam, az 215 kg volt. Ruhában edzőtermi körülmények között nyomtam már 230 kg-ot is, de versenyen 220 kg-nál még nem nyomtan többet.

 

Mennyit kell edzened, hogy szinten tartsd magad? Kell, hogy speciálisan étkezz, hogy megfelelően fejlődjenek az izmaid?

Heti négyszer edzek, naponta két izomcsoportot. Ez alkalmanként másfél-két óra. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell még versenyek előtt sem másként étkeznem, mint egyébként. Arra figyelek, hogy sok fehérjét fogyasszak.

Hogyan tudod összeegyeztetni a sportkarrieredet a szolgálati elfoglaltságaiddal, különösen versenyek előtt?

Nem könnyű. Amikor egy bajnokságra készülök, sokkal fegyelmezettebben kell edzenem. Előfordul, hogy szabadságot kell kivennem a felkészülés idejére, de megéri, amikor felállhatok a dobogó legfelső fokára.

Civil versenyeken milyen eredményeket értél el?

Civilben profi versenyeken általában csak a saját súlycsoportomban indulok. A kategóriámban általában nyerek. Kétszeres országos profi bajnok vagyok a Profi Ligában illetve számos területi verseny bajnoki illetve abszolút kategória bajnoki címmel büszkélkedhetek.

Milyen versenyen vettél részt legutóbb?

Legutóbb Tiszaújvárosban egy területi versenyen voltam, ahol két kategória volt. Az egyik kategória egy fekvenyomóruhás kategória volt a másik pedig a ruha nélküli. A saját súlycsoportomban mind a két kategóriában nyertem, valamint ismét abszolút kategória győztes lettem.

Mondanál valamit erről a „ruhában" és „ruha nélküli" kategóriáról?

Amiről beszélünk az egy speciális fekvenyomóruha, aminek a használatával nagyobb súly kinyomására képesek a sportolók, valamint megvéd a verseny közben használt izmok esetleges leszakadásától. Valójában mind a két kategóriára ugyanazok a szabályok érvényesek. Én általában 5-10 kilóval nyomok többet, ha ruhában versenyzem.

Mi a célod? Mit szeretnél még elérni ebben a sportágban?

Szeretnék részt venni az idei Európa Bajnokságon, ami Mosonmagyaróváron kerül megrendezésre. Előtte még májusban lesz egy Profi Országos Bajnokság, ahol kvalifikálni lehet erre az Európa Bajnokságra.

Tudjuk jól, hogy nincsenek sikerek áldozatok nélkül. Neked milyen áldozatokat kell hoznod azért, hogy sikeres legyél abban, amit csinálsz?

Sok-sok lemondással jár ez a fajta élet, bár ez egy idő után egyfajta életformává válik annak a számára, aki ezt az utat választotta. Időben és sajnos anyagilag is kemény áldozatot kell hozni a cél érdekében. Támogatók hiányában saját erőből teremtem meg a feltételeket és ez nem könnyű.

A közvetlen környezeted hogyan viszonyul a sportkarrieredhez?

A párom úgy fogad el, ahogy vagyok. Büszke a sikereimre és mindenben támogat, hogy azt csinálhassam, ami már az életem egyik legfontosabb részévé vált. Van egy kilenc éves kisfiam. Azt hiszem, neki is tetszik, amit csinálok, mert azt mondja, szereti, hogy ilyen izmos vagyok. És tudja, hogy ez nekem nagyon sokat jelent.

 

Fotó: Csehiné Sárkány Beáta szkv. és magánarchívum