Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kecses delfin válhat a mamutból”

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. március 26. 11:44

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg az Állami Egészségügyi Központ pályázati projektje, melynek eredményeként komplex rendszer jött létre a képalkotó diagnosztika területén. A projekt értéke mintegy 484 millió forint, melyből 300 millió uniós támogatás.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ pályázati projektje, melynek eredményeként az ország egyik komplex képalkotó diagnosztikai rendszere jött létre Budapesten. Az elkészített röntgenképeket beolvasó, továbbító és tároló új műszereknek köszönhetően lehetővé válik, hogy egy másik helyszínen lévő orvosi központban megvizsgálva a leleteket már a kész diagnózist küldjék vissza.

Az eljárással a harcászatban ismert és alkalmazott teleradiológia (radiológiai kép távolból történő kiértékelése) hazai egészségügyi alkalmazásának alapjait teremtette meg a HM ÁEK.

„Egy uniós fejlesztési projektről van szó, melynek révén az Állami Egészségügyi Központ összes telephelyére vonatkozóan létrejöhetett egy integrált rendszer a diagnosztikai adatok terén: ezek innentől fogva online formában mindenhonnan elérhetők", mondta a rendszer nyilvános bemutatóján Szekeres Imre honvédelmi miniszter. „Ez egyben szimbolikus jelentőséggel is bír: jól megmutatja, mennyi változáson ment keresztül a HM ÁEK az elmúlt három-három és fél év során, ami – Forma 1-es hasonlattal élve – a kiváló fejlesztőmérnöknek, a kiváló pilótának és a kiváló csapatnak egyaránt köszönhető.

Talán az egész magyar egészségügyben az ÁEK létrejötte volt az utóbbi évek legnagyobb fejlesztése", fogalmazott a miniszter, aki emlékeztetett: a Központ négy nagy múltú egészségügyi intézményből – a Honvéd Kórházból, a Belügyminisztérium kórházából, a MÁV Kórházból és az Orvostovábbképző Intézetből – jött létre további vidéki telephelyek integrálása mellett. „Míg 2006-ban hatezren dolgoztak a négy intézményben összesen 44 milliárd forintból, addig ma 2900 fős a létszám, a költségvetés pedig 26 milliárd forint", mutatott rá Szekeres Imre, aki kiemelte: a sikeres integrációs folyamat azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert más hagyományokkal rendelkező, eltérő szokás- és szabályrendszerekből táplálkozó intézmények egyesültek. „Ez a sikeres integráció uniós, illetve NATO-szinten is példamutató, kevés hasonló példa létezik", mondta a miniszter, majd kiemelte, hogy az így létrejött súlyponti kórház nemcsak 2 millió állampolgár ellátását biztosítja bizonyos területeken, de egyben a Magyar Honvédség számára is biztosítja a megfelelő katonai egészségügyi hátteret.

„A projekt második ütemének tervei már elkészültek, ezen a helyen egy 600 ágyas kapacitás kerül majd kialakításra a volt MÁV Kórházból, ami által még hatékonyabb, még integráltabb működés jöhet létre. A szükséges pénz már rendelkezésre is áll ehhez, hiszen az elődintézmények ingatlantulajdonainak eladásából származó bevételekből előlegezi majd meg az állam a szükséges költségeket", mondta el Szekeres Imre.

A HM ÁEK I. telephelyén már a projektet megelőző időszakban is olyan informatikai rendszer működött, mely a kor legmagasabb szintű betegellátását tette lehetővé. A többi telephely radiológiai és informatikai ellátása azonban nem érte el ezt a szintet, és a telephelyek egymás közötti képalkotó összeköttetése sem volt biztosított. Az ellátás javítása érdekében berendezések és orvosdiagnosztikai eszközök fejlesztését, azok egységes rendszerbe szervezését célozta a jelen projekt. Dr. Bazsó Péter orvos igazgató szemléletes példával élve mutatta be a most átadott diagnosztikai rendszer jelentőségét. „Olyan ez, mintha a filmiparban úgy döntenének: mivel már kisebb bevételt hoznak az akciófilmek, ezért négy Bruce Lee-ből csinálnának egy Schwarzeneggert, ami mindent tud, amit a négy Bruce Lee. Ez akár gyorsan is megtörténhet, hiszen az eredmény elegendő ennivalóval és szteroiddal könnyen létrehozható. Mi is ilyen Schwarzenegger lettünk, csakhogy rá kellett jönnünk, hogy még nem tudunk annyit, mint a négy Bruce Lee, hiszen az idegrendszer nem pumpálható fel. Vagyis a mozgáskultúra, a fejlettség még jócskán javítható tovább is. Most kapott idegrendszert ez a létrejött mamut, és így már tényleg kecses delfin válhat belőle", fogalmazott.

 

A kialakított rendszer, az úgynevezett PACS (Picture Archiving and Communications System) összeköti a HM ÁEK telephelyeit: a projekt gerincét a szisztéma működtetéséhez szükséges technikai háttér megteremtése jelentette. Emellett egységes rendszerbe szervezték a biztosított korszerű orvostechnológiai eszközöket az egységes szakmai elvek alkalmazása mentén a munkaerő jobb kihasználása, a folyamatos, 24 órás működés, illetve az archiválás biztosítása érdekében. A rendszer legszűkebb keresztmetszete a radiológiai tevékenység, aminek elsődleges oka a rendkívüli igénybevétel: felvételes napon nem ritkán 7-800 vizsgálatot végeznek el. A kialakított szisztéma lehetővé teszi a vizsgálóhelyeken keletkezett információk (így MR-, CT- vagy mammográfia-eredmények) gyors, egyidejű továbbítását a közvetlen betegellátó helyekre, tehát a műtőkbe, a traumatológiákra, a vizsgálókba. Az aktív betegellátást végző telephelyek IT-rendszerének összeköttetése révén létrejött egy új, egységes informatikai infrastruktúra, melyen keresztül a betegről készített egyetlen digitális felvétel bármely érintett szakorvos számára hozzáférhetővé válik és konzultációs lehetőséget biztosít.

 

Dr. Bazsó Péter rámutatott: egyáltalán nem mindegy, hogy a sürgősségi betegellátásban mennyit kell várni egy radiológiai leletre, hiszen a percek életet jelenthetnek. Dr. Drávucz Sándor, az ÁEK stratégiai és tudományos fejlesztési főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy ezáltal komoly költségek is megspórolhatók, hiszen nem kell feleslegesen további vizsgálatokat elvégezni csak azért, mert adott esetben nem egy helyszínen történik az ellátás minden mozzanata.

Az új rendszer kompatibilis a többi magyar kórház hasonló informatikai láncával. Mint azt Dr. Bazsó Péter elmondta, segítségével elméleti szinten akár egy Afganisztánban szolgálatot teljesítő katona sérülését is azonnal véleményezni tudnák itthon, amennyiben az ottani egészségügyi intézményekkel is megteremtődik az online összeköttetés, hiszen a rendszer teljes egészében a világhálón alapuló technikával működik.

Fotók: Galovtsik Gábor