Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légvédelmi hadgyakorlat Iránban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 23. 8:26

Jelentős légvédelmi hadgyakorlat kezdődött Iránban. Célja az atomlétesítmények védelme egy esetleges támadástól – jelentette be egy katonai parancsnok. Ez igazolni látszik azt, hogy Teherán tart attól: Izrael beváltja katonai fenyegetőzését.

Az ötnapos gyakorlaton a reguláris hadseregen kívül részt vesz a Forradalmi Gárda elitalakulat is. Helyszíne egy 600 ezer négyzetkilométeres terület lesz az ország középső, nyugati és déli részén – mondta Ahmad Mighani, a légierő egyik ezredese.

Izrael többször megfenyegette Iránt azzal: katonai akcióval akadályozza meg, hogy a perzsa állam atomfegyver birtokába jusson. Az Egyesült Államok szintén többször leszögezte: nem zárja ki, hogy katonai eszközzel próbálja meg megoldani az Irán okozta nukleáris válságot, ha diplomáciaival nem sikerül.

A Nyugat azzal vádolja Iránt, hogy polgári célú atomprogramja örve alatt nukleáris fegyver birtoklására törekszik, és szankciók sorozatával próbálta meg rábírni arra Teheránt, hogy tegye átláthatóvá atomprogramját. Irán tagadja, hogy katonai célra is használná programját, viszont nyilvánvalóan nem törekszik arra, hogy eloszlassa a gyanút, ugyanis a minap is elutasította az ENSZ egy ajánlatát, amely ezt a célt szolgálta volna.

Az iráni gyakorlaton a feltételezett ellenség “felderítő gépei megsértik az ország légterét, megzavarják elektronikus és radarrendszereit, azonosítanak kényes létesítményeket, fényképeket készítenek, és (harci gépek) megtámadnak légvédelmi berendezéseket" – mondta az ezredes az állami tévé egyik riportja szerint. “Légvédelmünk szembeszáll a behatolókkal" – tette hozzá.

Hónapokat késik az iráni légvédelem egyik fő elemének, az orosz Sz-300-as rakétáknak a leszállítása. Mighani bírálta Oroszországot amiatt, hogy szerinte a késés oka nyilvánvalóan nem műszaki probléma, ahogy Moszkva állítja, hanem izraeli nyomás eredménye.

Izrael és az Egyesült Államok valóban ellenezte, hogy Oroszország ilyen korszerű légvédelmi rakétákat szállítson Iránnak, mert ezekkel sokkal jobban tudná védeni atomlétesítményeit.