Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légvédelmi óvóhelyeken töltötték a karácsonyt az izraeli családok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. december 27. 9:34

Az izraeli légierő a Hamász palesztin iszlamista szervezet létesítményeit bombázta a Gázai övezetben december 26-ára, szombatra virradóra.

Az izraeli hadsereg a Twitteren közölte, hogy a többi között egy rakétákat gyártó üzemet, föld alatti létesítményeket és egy katonai támaszpontot támadtak. A légi csapásokat megelőzően az övezetből rakétákat lőttek ki Izrael déli részeire. „Miközben világszerte a családok a karácsonyfák körül ülnek, Izrael déli részén a családok légvédelmi óvóhelyekre igyekeznek” – áll a közleményben, amely szerint két rakétát a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített. „A Hamász fogja viselni a Gázai övezetből kiinduló terror következményeit” – olvasható a hadsereg mikroblogján megjelent üzenet végén.

Izrael és a Hamász között három hadművelet és számos kisebb összecsapás zajlott a Hamász 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele óta. Egyiptom közvetítésével Izrael tűzszünetet kötött a gázai iszlamista szervezettel, amely megígérte az Izrael elleni támadások felfüggesztését cserébe a Katar biztosította pénzsegélyekért. A Gázai övezetben több palesztin fegyveres csoport működik, de Izrael a terület felett uralmat gyakorló Hamászt tekinti felelősnek minden onnan indított offenzíváért, és általában katonai célpontok elleni légi csapásokkal válaszol a Gázából kilőtt rakétákra.