Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új korszak kezdődik Jemenben?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. december 27. 11:41

Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök december 26-án, szombaton új, hatalommegosztáson alapuló kormányt iktatott be, amely az ország egyes részeit ellenőrző hívei és a déli szeparatisták közötti hatalmi harcok rendezését szolgálja a polgárháborús országban.

A 24 miniszterből álló kabinetben mindkét fél egyenlő arányban rendelkezik képviselettel. Az új kormány elsődleges feladata lesz a masszív gazdasági problémák és a nemzeti fizetőeszköz leértékelődésének kezelése.

A jemeni kabinet beiktatási ceremóniáját Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban tartották, ahová Hádi menekült, miután húszi síita lázadók kiterjedt területeket foglaltak el Jemenben, köztük a fővárost, Szanaát. „Különböző blokkokból, illetve térségekből jönnek, de az ország és annak lakói kell, hogy a legfontosabbak legyenek számukra” – hangoztatta Hádi, akit a Saba jemeni hírügynökség idézett. Azt mondta, bízik benne, hogy az új kormány egységes csapatként fog majd tudni működni.

A szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) és a kormány tavaly augusztusban összetűzésbe került a déli országrész feletti ellenőrzés kérdésében. Idén áprilisban az STC bejelentette, hogy egyedül fogja kormányozni az ellenőrzése alatt álló területeket, így a legfontosabb kikötővárost, Ádent is, amelyet 2019-ben foglalt el. Június 20-án az STC csapatai elfoglalták Szokotra szigetét, elűzve a helyi kormányzót és a kormányerőket. Július végén a szakadárok visszavonták az önálló kormányzásra vonatkozó igényüket, és közölték, hogy készek újrakezdeni a Rijád közvetítésével zajló tárgyalásokat a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal a hatalom megosztásáról. Az STC-t az Egyesült Arab Emírségek, míg Hádit Szaúd-Arábia támogatja.

Jemenben ezzel párhuzamosan 2014 óta egy másik konfliktus is dúl az Irán által támogatott síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. Abban a jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.