Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lélekben is felkészültek a misszióra

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. február 16. 8:31

Szarajevói misszióba készülnek az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái. Az MH EUFOR Kontingens 26. váltása – amelyben a székesfehérvári alakulat mellett még tizenhat katonai szervezet katonái is jelen vannak – február végétől hat hónapon keresztül szolgál majd a bosznia-hercegovinai műveleti területen.

A kontingens két székesfehérvári katonáját, Arnóth Anita szakaszvezetőt és Mészáros István hadnagyot arról kérdeztük: hogyan készülnek erre az időszakra?

20220215-MH43 (2)

„Számomra igazi kihívást jelent a misszió, de mivel ez már a negyedik külszolgálatom Bosznia-Hervegovinában, így nem lesz teljesen ismeretlen számomra. A szarajevói tábor szálláshelyei rendkívül jól felszereltek: komfortosak a szobák és az internetkapcsolat is stabil” –– mondta Arnót Anita, aki az ezred dunántúli híradó és informatikai főközpontjának rádióvevő-vezérlő alcsoportjánál kezelőként szolgál. A szakaszvezetőnek – a napi feladatai mellett - folyamatos kapcsolattartást kell biztosítania a lövész szakasz híradó katonáival, a tőlük kapott jelentéseket pedig adminisztrálnia. Ugyanakkor izgatottan várja azt a nagyobb hadgyakorlatot, amelyben neki is lesz feladata.

Anita aktívan sportol, számos eredménnyel büszkélkedhet. Ezért annak is örül, hogy a misszióban egy kiválóan felszerelt sportkomplexumban tud majd készülni az idei szezonra. „A családom szerencsére kezdi elfogadni, hogy katona vagyok. Tudják, hogy lesznek időszakok, amikor hosszabb ideig nem látjuk egymást. A boszniai misszió fél év, így nem kibírhatatlanul hosszú idő. Természetesen hiányzom majd nekik, de örülnek, hogy nemsokára visszatérek” – tette hozzá a szakaszvezető.

20220215-MH43 (3)

Mészáros István hadnagynak ez lesz az első külföldi missziója. A lövészszázad szakaszparancsnokaként a tábori őrzésvédelméért lesz felelős, de különféle készenléti feladatokat is el kell látnia és közös gyakorlatokon is részt vesz majd az alegységével. Az itthon híradó szakaszparancsnoki beosztást ellátó katona életének ugyancsak fontos része a sport, amit Bosznia-Hercgovinában sem fog elhanyagolni.

„Vegyes érzésekkel áll a családom a külszolgálathoz, hiszen a hat hónap nem rövid idő. Ugyanakkor tudják, hogy rengeteg tapasztalatot gyűjthetek, amelyekkel itthon még eredményesebben végezhetem a munkámat” – mondta Mészáros István hadnagy.

20220215-MH43 (1)