Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leletmentők – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. december 14. 15:17

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2019-ben kezdett terepi kutatást Győr közelében, a napóleoni háborúk idején, 1809. június 14-én vívott kismegyeri csata egykori helyszínén. A munkálatok 2020-ban folytatódtak, melyek során több, a második világháborús harcokhoz kapcsolódó tárgyi emlék került elő.

MH_december_borító

A második világháború utolsó nagyszabású német támadása 1945 márciusában Magyarországon zajlott le; ez volt a Tavaszi Ébredés elnevezésű hadművelet, amely végül nem érte el a kitűzött céljait. Még javában folyt a német offenzíva, amikor a szovjetek elkészültek a maguk – Bécs és Pozsony elfoglalására vonatkozó – terveivel. Az osztrák főváros elleni támadás fő irányába Győr városa is beleesett.

A 2. Ukrán Front 46. hadserege kapta feladatul, hogy a 3. Ukrán Front részeivel együttműködve előbb verje szét a Dunától délre harcoló német–magyar csapatokat, majd folytassa a támadást Győr–Mosonmagyaróvár irányába. A 46. hadsereg erői – 12 lövészhadosztály, 69 páncélos, 2686 löveg –, továbbá a 2. gárda-gépesítetthadtest (96 páncélos) és a később csatlakozó – 50 páncélossal rendelkező – 23. harckocsihadtest katonái nyomultak Győr irányába, Csabdi község és a Duna között felvonulva. A győri hídfőállást német részről a 6. páncéloshadosztály és a 2. „Das Reich” SS páncéloshadosztály védte. A szovjet támadás főirányában elsősorban a 6. páncéloshadosztály állt, amely ekkor kevesebb mint 30 páncélossal rendelkezett.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 11-én megjelent számában!