Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtték a csecsenföldi bűnökért elítélt Budanov ezredest

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 11. 16:04

Moszkvában pénteken lelőtték Jurij Budanovot, az orosz hadsereg volt ezredesét, akit korábban egy bíróság bűnösnek talált egy fiatal csecsenföldi lány megerőszakolásában és megölésében. A gyilkosságot a forgalmas Komszomolszkij proszpekt egyik háza előtt követték el. Budanovot 2003-ban, több mint kétéves bírósági tárgyalás nyomán ítélték 10 év szabadságvesztére és rangjától való megfosztásra a 18 éves Elza Kungajeva megöléséért.

Budanov büntetését Dimitrovgradban töltötte, és az ottani bíróság 2008-ban előzetesen feltételes szabadlábra helyezte. A döntés Csecsenföldön tiltakozásokat váltott ki, amelyeket támogatott a köztársaság vezetése is.

A második csecsenföldi háború idején az orosz katonák által elkövetett gyilkosságok és egyéb erőszakcselekmények, sok ember eltűnése számos olyan ügyet vont maga után, amely eljutott egészen a strasbourgi európai emberi jogi bíróságig.

A második csecsen háború 1999. augusztus 26-án kezdődött az Oroszországban csecsen szeparatisták által elkövetett terrorcselekmények nyomán, és 2000-ben ért véget. A háború során elkövetett jogsértésekkel foglalkozott számtalan írásában voltak Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta című ellenzéki lap munkatársa, akit vélhetően ezért 2006-ban meggyilkoltak.

Címkékjog