Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőtték az alpolgármestert

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 20. 11:46

Feltételezett lázadók meggyilkolták a dél-afganisztáni Kandahár város alpolgármesterét, amikor egy helyi mecsetben imádkozott. Azizullah Jarmalt hétfő éjszaka lőtték le. A hatóságok közleménye szerint a városvezetőt pisztollyal lőtték agyon a „terroristák”.

Az afgán hatóságok e minősítéssel rendszerint a kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálibokat és a velük szövetséges más csoportokat illetik.

Kandahár tartomány – ennek székhelye az azonos nevű város – az afganisztáni tálib mozgalom bölcsője, ahol a tálibok továbbra is számíthatnak a lakosság jelentős támogatására. Az afgán kormányerők és a NATO-csapatok offenzívát készülnek indítani a felkelők kifüstölésére.

Jarmalnak nem volt ismert befolyásos ellensége, az alpolgármester azzal foglalkozott, hogy pénzt szerezzen útépítésre és egyéb fejlesztésekre.

Egy tartományi szóvivő szerint az alpolgármester megölése része annak a gyilkosságsorozatnak, amellyel a tálibok alá akarják ásni a központi kormány hatalmát: megfélemlítik a vezető köztisztviselőket, hogy mondjanak le tisztségükről, és megbüntetik az ellenszegülőket.

A Padzsvok afgán hírügynökség szerint legalább négy gyermek és egy büntetés-végrehajtási intézet dolgozója életét vesztette, miután egy NATO-alakulat hétfő este tüzet nyitott a délkelet-afganisztáni Hoszt tartományban. Egy NATO-szóvivő szerint a katonák egy gépkocsira nyitottak tüzet, amelynek vezetője nem állt meg felszólításukra, sőt megismételt figyelmeztetéseikre sem reagált. A tartományi bíróság egyik bírája közölte, hogy a lelőtt négy gyermek közül kettő az ő fia volt, akik egy röplabda mérkőzésre utaztak Gurbuz városába.