Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabad a magyar légtér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 20. 12:11

Nyitva marad a magyar légtér 6 ezer méter felett és alatt is, az előrejelzések alapján nem kell számítani újabb légtérzárra – mondta keddi sajtótájékoztatóján Hangyál Gyula, a HungaroControl légiforgalmi vezérigazgató-helyettese. Arról azonban a légitársaságok döntenek, hogy elindítják-e a járatokat.

Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy Ferihegyről eddig hét gép indult el.
Mint azt Hangyál Gyula elmondta, az elmúlt éjszaka a szakemberek új eljárásrendet dolgoztak ki, ez alapján a hamu hatását és súlyosságát két kategóriára osztották. Erről minden hatodik órában térképet adnak ki és jelölik, hogy melyik az a légtér, amely nem repülhető a szennyezettség miatt. Ez jelenleg az Izlandhoz közeli országok légtereit érinti, Nyugat-Európa jelentős részét nem.
A másik kategória a potenciálisan szennyezett légtér, ezekben az országokban az államok döntenek arról, hogy biztonságos-e a repülés – mondta.
Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa arról tájékoztatott, hogy kedd hajnalban egy újabb hamufelhő érte el az országot, amely 5 ezer méter alatt található. Az áramlás észak-nyugati marad, amely újabb, nagyobb koncentrációjú hamufelhőt hozhat az ország felé, ha aktív marad az izlandi vulkán. Hozzátette, hogy jelentősebb javulás szombattól várható, amikor délire fordul az áramlás és a mediterrán térségből frissebb levegő érkezik az ország fölé.

A múlt héten pénteken 19 órakor érvénybe lépett légtérzárat hétfőn 12
órakor oldották fel. Addig egyetlen légi járat sem indult el
Budapestről, vagy érkezett oda.
A március 21-én aktivizálódott dél-izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó
április 14-i kitörése lövellt olyan sok vulkáni hamut a légkörbe, amely
veszélyezteti a légi közlekedést.

Olvasson
a légtérzár tegnapi feloldásáról és a Magyar Honvédség légtérzár alatt
végzett tevékenységéről itt!

Az egész Európában légiközlekedési káoszt okozó izlandi vulkán továbbra is aktívnak mutatkozik, de egyre kevesebb hamut lövell ki magából – közölték kedden izlandi szakemberek. A kilövellt hamu Nagy-Britannia felé tart – jelentette hétfőn a brit légiforgalmi hatóság (NATS). A nyugat-európai légikikötők már éppen arra készültek hétfőn, hogy fokozatosan elindítják a légi forgalmat.
Izland meteorológiai intézetének jelentése szerint a vulkáni tevékenység folyamatos, de a kiáramló hamu már alacsonyabban lebegő felhőt képez.
Sigtrudur Arnsdottir földrajztudós a brit hírügynökségnek elmondta: a legfrissebb felmérések szerint a korábbinál nagyobb mennyiségű láva képződött.

Björn Einarsson meteorológus ehhez hozzáfűzte: a láva mennyiségének a növekedése azt jelenti, hogy a tűzhányó kevesebb hamut lövell ki magából.
A NATS közleménye szerint a skót légteret meg lehet nyitni kedd reggel (közép-európai idő szerint 8 órakor), de az észak-írországi sorsa bizonytalan. Anglia egyes részein és Walesben kedd kora délután megnyílhat a légtér, de lehet, hogy éppen a legforgalmasabb területen, London felett nem. Az izlandi vulkán tevékenysége kiszámíthatatlan, emiatt a helyzet nagyon gyorsan változik – tette hozzá a NATS.
Az Air France francia légitársaság keddtől fokozatosan elkezdi újraindítani járatait, miután az európai uniós hatóságok beleegyeztek abba, hogy enyhítsenek a vulkáni hamu miatt szükségessé vált légi forgalmi korlátozásokon.
A légitársaság keddtől normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már. Az Air France az Orly és a Roissy-Charles de Gaulle légikikötőből indítja gépeit. A Roissyn kedd délelőtt még csak a belföldi járatok közlekedtek normális rendben, déltől azonban már az európai úti célokra indulók is.

Kedd estig hosszabbították meg a légtér zárlatát Németországban – jelentette be a langeni repülésbiztonsági hatóság szóvivője. A hivatal képviselője szerint az újabb határidő este 20 óra. A kis magasságban történő, különleges engedélyhez kötött repüléseket viszont engedélyezik.

Ennek keretében a Lufthansa keddre 200 járatot tervez, ami különben töredéke a szokásos napi csaknem 2000-nek. A korábbi döntés értelmében a zárlat 14 óráig lett volna érvényben.