Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szombatig az időjárás is kedvez a hamunak

Szöveg: Szűcs László |  2010. április 20. 12:13

Bár ismét erősödik az izlandi Eyjafjallajökull hamukibocsátása, és a hétfő éjszakai órákban újabb, vulkáni hamuval szennyezett légtömegek érték el Magyarországot, egyelőre nyitva marad a magyar légtér. A katonameteorológus szerint szombaton várható jelentősebb változás.

Egyelőre nyitva marad a magyar légtér hatezer méter felett és alatt is. A szakemberek legközelebb hat óra múlva döntenek arról, hogy elrendelik-e a légtérzárat, vagy sem. Az előrejelzések alapján erre azonban nem kell számítani. Mindezt Hangyál Gyula, a HungaroControl légiforgalmi vezérigazgató-helyettese jelentette be egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón. Hozzátette: az elmúlt éjszaka a szakemberek új eljárásrendet dolgoztak ki, ez alapján a hamu hatását és súlyosságát két kategóriára osztották. Erről minden hatodik órában térképet adnak ki és jelölik, hogy melyik az a légtér, amely nem repülhető a szennyezettség miatt. Ez jelenleg az Izlandhoz közeli országok légtereit érinti, Nyugat-Európa jelentős részét nem. A másik kategória a potenciálisan szennyezett légtér, ezekben az országokban az államok döntenek arról, hogy biztonságos-e a repülés.

Kovács László alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnök helyettese, a Magyar Honvédség meteorológiai területért felelős szakvezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a döntési mechanizmus eddig egyszerű volt. Az izlandi vulkáni tevékenység figyeléséért és a vulkáni hamu terjedésének előrejelzéséért a Brit Királyi Meteorológiai Szolgálat a felelős. E szolgálat prognózisai alapján küldték ki veszélyfigyelmeztetéseiket a nemzeti meteorológiai szolgálatok, melyek alapján a nemzeti légyügyi hatóságok – ha az általuk felügyelt légterek a veszélyzónába estek – elrendelték a légtérzárakat. Ez változott meg most.

Az angol szakemberek előrejelzése szerint pillanatnyilag a földfelszín és a hatezer méter közötti légrétegek a legszennyezettebbek, mivel az izlandi vulkánból felszálló füstoszlop magassága jóval alacsonyabb, mint a múlt héten volt. Kedd délelőtti jelentések szerint mindössze négy kilométer magas a hamufelhő magassága a kráter felett. Mint ismeretes, az elmúlt héten a füstoszlop magassága meghaladta a tíz kilométert is, ezért kellett Európa szinte valamennyi országában légtérzárat elrendelni.

A meteorológiai viszonyok egyébként továbbra is kedvezőek a vulkáni hamuval szennyezett légrétegek beáramlásának – tette hozzá Kovács alezredes. A skandináv államok fölött egy ciklonális légörvény található, amelynek hátoldalán északnyugat felől délkelet felé áramló légtömegek sodorják be a Európa középső részeibe, így a Kárpát-medencébe is a szennyeződést. Sajnos a vulkáni aktivitás miatt továbbra is folyamatos a szennyező anyagok utánpótlása.

A középtávú előrejelzések szerint azonban szombaton változik a helyzet. A jelenlegi áramlás délire fordul, s a mediterrán térségből frissebb levegő érkezik az ország felé. Ez pedig gátolni fogja a vulkáni hamuval telített levegő beáramlását a Kárpát-medencébe.

A meteorológus szakember szerint a helyzetet az teszi bonyolulttá, hogy a vulkánkitörések nagyságát és idejét semmilyen formában nem lehet előre jelezni. Emellett pedig nem építettek még ki olyan mérőhálózatot, amellyel a vulkáni hamu koncentrációját adekvát módon mérni lehetne.

Kapcsolódó cikkek:
Szabad a magyar légtér
Üres képernyőt néztek a légtérellenőrzők