Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőttek egy NATO-helikoptert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 9. 14:19

Tálib lázadók lelőttek szerdán egy NATO-helikoptert Afganisztán déli részén. A támadásban négy külföldi katona életét vesztette. A NATO közleményben számolt be arról, hogy „ellenséges tűz” következtében lezuhant egy helikopter az ország déli részén fekvő Hilmend tartományban.

A szövetség nem árult el további részleteket az incidensről. Az áldozatok nevét és nemzetiségét csak azokkal az országokkal ismertetik, amelyekből az elesett katonák valók.

A támadás végrehajtását a tálibok vállalták magukra. Szóvivőjük, Juszuf Ahmadi közölte, hogy a lázadók két rakétát lőttek ki a helikopterre. Davud Ahmadi, Hilmend tartomány kormányzójának szóvivője szerint a helikopter kis magasságban volt, a levegőből nyújtott támogatást a katonáknak, és eközben érte találat.

Amerikai és brit katonák teljesítenek szolgálatot Hilmend tartományban, amely a tálibok erődítményének számító Dél-Afganisztánban fekszik. Az országban állomásozó amerikai csapatok nagyobb hadműveletre készülnek a Hilmenddel szomszédos Kandahár tartományban, hogy kifüstöljék onnan a lázadókat. Az offenzíva előtt azonban a tálibok fokozták támadásaikat.

Négy nap leforgása alatt 23 külföldi katona vesztette életét Afganisztánban harcok, robbantások és a mostani helikopteres incidens következtében.