Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőttek egy szunnita vallási vezetőt Libanonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 21. 16:23

Libanonban május 20-án, vasárnap lelőttek egy, a szíriai ellenzéket támogató helyi szunnita vallási vezetőt, aki kocsijával megállás nélkül akart áthajtani egy katonai ellenőrző ponton – jelentették biztonsági források.

Abdul Wahid sejket és testőrét, Kaled Miraibot – akik mindketten a libanoni ellenzéki Március 14. Mozgalom tagjai – a katonák járművükben lőtték le, amikor az egyik észak-libanoni katonai ellenőrző pontnál nem lassítottak.

A hadsereg nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását az incidens miatt, amelynek kivizsgálását ígérte.

A körzet lakosai tiltakozásul úttorlaszokat emeltek. A libanoni miniszterelnök nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Tripoli észak-libanoni kikötővárosban heves harcok dúltak a múlt héten kormányerők és szunnita fegyveresek között.

Libanonban 2005-ig szíriai csapatok állomásoztak, akkor Rafík Haríri exkormányfő meggyilkolásáért a közvélemény és a külvilág is Damaszkuszt tette felelőssé és a nyomás hatására Szíria elhagyta az országot. Az alavita szíriai elnök, Bassár el-Aszad elleni lázadást a többségi szunniták vezetik, akiket a libanoni szunniták is támogatnak. S közülük sokan úgy vélik: a libanoni kormányhadsereg valójában Szíria pártján áll.

Kaled Daher, a Jövő Mozgalom libanoni ellenzéki párt képviselője szerint a vasárnapi gyilkosság szándékos volt, nem pedig téves célzás eredménye.

Címkékvizsga