Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott a dél-koreai vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 14. 14:31

Ri Mjong Bak dél-koreai államfő kedden elfogadta a tisztázatlan ingatlanügyek miatt a bírálatok középpontjába került Hvang Kjui Don tábornoknak, a hadsereg főparancsnokának a lemondását – jelentették be kedden hivatalosan Szöulban.

A dél-koreai hadsereg első számú katonája a nap folyamán ajánlotta fel a lemondását, s egyes értékelések szerint abban nemcsak az ingatlanügyek, hanem az Észak és Dél között az utóbbi hetekben kiéleződött feszültség, s annak katonai vonatkozásai is közrejátszhattak.

Hvang csak ez év júniusában került magas posztjára. A dél-koreai sajtó a közelmúltban szellőztette meg, hogy komoly anyagi előnye származhatott ingatlanberuházásokból, amelyeket az építési korlátozások enyhítésére vonatkozó bizalmas értesülései alapján valósított meg.

Kilátásba helyezte lemondását a dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke is, de Kim Kvan Dzsin védelmi miniszter meggyőzte a maradásról Han Min Ku tábornokot. A bizottság szóvivője viszont cáfolta a Han lemondási szándékáról keringő híreket. Han tábornokot számos dél-koreai politikus bírálta, mert állításuk szerint nem adott megfelelő választ a dél-koreai szigeteket ért északi tüzérségi támadásra novemberben.

Címkéktüzér