Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lendület a PRT életében

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2011. szeptember 26. 8:26

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) alaprendeltetése, hogy hozzájáruljon Baghlan tartomány fejlődéséhez, összhangban a tartományra vonatkozó középtávú fejlesztési tervvel. A PRT tizenegyedik kontingense által végzett fejlesztések közül továbbra is az oktatás, az egészségügy, a biztonsági szektor támogatása a legfőbb cél. 

Az ISAF RC North (International Security Assistance Force Regional Command North) parancsnoksággal együttműködésben az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által rendelkezésre bocsájtott pénzügyi keret, az úgynevezett CERP (Commanders Emergency Response Program) is beindult Baghlan tartományban.

Az MH PRT tizenegyedik váltásának CIMIC csoportja a 2011-es évben megkezdett és még futó fejlesztési projekteket sorra vette, visszaellenőrizte, hogy mielőbb befejeződhessenek a munkálatok. Az új projektek megkezdése előtt az igények felmérése, a vállalkozói referenciák begyűjtése, ellenőrzése, elemzése komoly háttérmunkát igényel a csapattól.

Fenti feladatot az MH PRT Összekötő Csoportjai, más néven Liaison Team-jei (LT) végzik el. Az LT-k a feladat-végrehajtás alatt rengeteg információval szolgálnak a fejlesztési projektekről, amellett folyamatos kontaktust teremtenek az egyes járások lakosságával, vezetőivel.

Az Egyesült Államok hadseregének Civil Affairs (CA) csoportja új színfolt a PRT életében, bár rendeltetése nagy vonalakban megegyezik a CIMIC csoportéval. A különbség a rendelkezésre álló pénzügyi források meglétében érhető tetten.
A CA szakemberek segítségével a PRT nagyobb volumenű fejlesztéseket is eszközölhet, és ezek nem terhelik a magyar költségvetést, mégis, Baghlan tartományra fókuszálnak, és itt fejtik ki pozitív hatásukat. A támogatási területek a Civil Affairs tekintetében megegyeznek az MH PRT CIMIC támogatási területeivel, de a nagyobb pénzügyi háttér lehetőséget teremt a fejlesztések hatékonyabb területi bontására.

Hétköznapi tevékenységében a CA csoport a „támogatott" parancsnok, jelen esetben az MH PRT 11 parancsnok műveleti céljai érdekében dolgozik, szorosan együttműködve a civil hatóságokkal, a lakosság kulcsvezetőivel, annak érdekében, hogy csökkentsék a katonai műveletek esetlegesen civil környezetre gyakorolt hatásait. A CA szakemberek kiemelt feladata beazonosítani a kritikus igényeket, amelyek megfogalmazódnak a lakosság részéről, különös tekintettel katasztrófahelyzetekben.

A projektek nem kizárólag újjáépítési feladatokra koncentrálódnak, hanem a helyi és a regionális közigazgatás kapacitásának bővítésére, a gazdasági fejlődés lokális szinten való előmozdítására, támogatására. A legtöbb projekt relatív alacsony költségvetésű, 500 ezer dollár alatti, azonnali hatású projektek kategóriájába esik.