Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel-magyar barátság napja – Bydgoszczban is

Szöveg: Örley György alezredes |  2012. április 21. 12:17

Március 23-a Lengyelországban és Magyarországon is – a két ország parlamentje által hivatalosan azzá nyilvánítva – a lengyel−magyar barátság napja, amelyről idén a bydgoszczi Nagy Kázmér Egyetemen is megemlékeztek.

1595934634
„Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele" – mondta még 1849-ben a híres 19. századi lengyel publicista, Stanisław Worcell. Idén, a lengyel−magyar barátság napján ezen mondatok jegyében tartottak megemlékezést a bydgoszczi Nagy Kázmér Egyetemen.

A program két tölgyfa ültetésével kezdődött az egyetem botanikus kertjében, ahol a magyar és lengyel himnuszokat is elénekelték a résztvevők. Ezután az egyetem könyvtárában a diákok rövid előadását, majd a „Szabadság, szerelem" című filmet tekinthették meg az érdeklődők.

A délutáni előadásokon a lengyelországi magyar nagykövetség képviseletében Szalai Attila a lengyelek és a magyarok közös vonásait részletezte. Dr. Jerzy Snopek (jobb oldali képünkön), a varsói Nemzeti Tudományos Akadémia irodalmi kutatóintézetének professzora Magyarország varázsáról beszélt, többek között József Attila, Arany János, Pilinszky János versei és más irodalmi művek rövid bemutatásán keresztül.

1595934634

 Fotó: A szerző felvételei