Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lengyel-magyar, egy vér”

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: MH 2. TVE |  2023. október 30. 9:54

„Lengyel-magyar, egy vér” elnevezéssel immár negyedszer szervezett véradást Magyarország Krakkói Főkonzulátusa.

Véradás-Nyíregyháza (4 of 7) másolat

A kezdeményezés arra a segítségre utal, amelyet a lengyelek az 1956-os forradalom és szabadságharc idején önkéntesen nyújtottak a magyar állampolgárok részére. A fegyveres felkelés kitörését követően ugyanis nemcsak élelmiszereket és gyógyszereket küldtek, hanem tömegesen adtak vért is a forradalmárok megsegítésére.

Idén a 11. Kislengyelországi Területvédelmi Dandár magyar testvér alakulata, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred is csatlakozott a véradó eseményhez. Az ezred alárendeltségébe tartozó három zászlóalj állományából Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye és Hajdú-Bihar vármegye területéről közel harminc hivatásos, szerződéses és tartalékos katona nyújtotta karját a nemes ügy érdekében október 24–26. között.

A nyíregyházi székhelyű zászlóaljhoz tartozó Bíró István közkatona az önkéntes katonai szolgálati forma keretében csatlakozott a Magyar Honvédséghez. A véradással kapcsolatban elmondta: „büszkeséggel tölt el, hogy csatlakozhattam a kezdeményezéshez, hiszen nagyra értékelem az egykori magyar és lengyel felkelők hősiességét és bátorságát.”

Az alakulat katonái rendszeres résztvevői a véradó eseményeknek, emellett több alkalommal szerveztek már kihelyezett laktanyai véradást is az elmúlt években, így a segítségnyújtás most sem maradhatott el.