Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felbukkantak a mélyből

Véget ért a Clearance Diver

Szöveg: AP | Fotó: Szandelszky Béla (AP) |  2023. október 30. 9:10

Az Európa különböző részeiről érkezett katonák nehéz búvárfelszerelést öltöttek a Kőbányai Pincerendszer vízzel elárasztott tárnáinak bejáratánál. Felvették magukra vízálló ruháikat, búvárpalackjaikat, uszonyaikat, majd a hideg vízbe ereszkedtek, és zseblámpáik sejtelmes fénye által kísérve eltűntek a sötét mélységben.

tuzszer4

Idén belga, német, magyar és litván katonabúvárok vettek részt az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred által szervezett Clearance Diver nevű nemzetközi gyakorlaton, hogy felkészüljenek számos különböző szituációra: például hajóbaleseteket követő mentőakciókra, árvizek során végrehajtandó mentésekre, vagy katonai eredetű robbanótestek kiemelésére tavak, folyók medréből.

„Legfőbb célunk az, hogy erősítsük a képességeinket, a különböző nemzetiségű búvárok működjenek együtt a merülések során, és ezalatt ismerjük meg egymás felszerelését, technikáit, eljárásait” – mondta Horváth Csaba Zsolt őrnagy, az alakulat kiképzési főnöke. „Ez segít nekünk felderíteni és kezelni a víz alatti lőszereket, illetve a háború veszélyes emlékeit” – tette hozzá Horváth őrnagy.

Az ezred másodszor rendezte meg ezt a tíznapos gyakorlatot, ami lehetőséget adott a résztvevőknek arra, hogy változatos merülési helyszíneken gyűjtsenek személyes tapasztalatokat. A gyakorlaton a katonák többek között 24 méter mélyre merültek a Kőbányai Pincerendszer elárasztott tárnáiban, leereszkedtek tavak és barlangok mélyére, és megismerkedhettek a Duna erős sodrásával is.

tuzszer3

Az alakulat tűzszerész búvárainak a lőszer mentesítési feladatok a mindennapok részét képezik. Évente ugyanis körülbelül kétezer alkalommal riasztják az ezred tűzszerészeit robbanótestek kezeléséhez, és számos esetben kell a Dunában is ilyen jellegű műveleteket kivitelezni. Nemzetiségtől függetlenül fontos, hogy a katonabúvárok számos különféle, kihívásokkal teli merülési környezetben szerezzenek tapasztalatokat, beleértve a Dunához hasonló sodrású folyókat is. A Megyeri híd egyik pillérének közvetlen közelében horgonyzó búvárdereglyén Horváth őrnagy arról beszélt, hogy ezek a körülmények különös kihívást jelentenek a lőszerek felkutatásában és kiemelésében.

„Itt a jelentős vízhozam, és a sok különböző áramlat is nehezíti a munkát. Emellett a látási viszonyok különösen rosszak, valahol tíz centiméter és egy méter közöttiek” – mondta el a kiképzési főnök.

A Duna átlagos vízhozama Budapesten több mint 2300 köbméter másodpercenként, ami ideális környezetet biztosít a külföldi katonabúvárok számára is, hogy felkészüljenek azokra az extrém vízalatti szituációkra, amelyeket saját országaikban nehéz lenne mesterségesen kivitelezni. Merülés előtt ólomsúllyal megpakolt mellényekkel és fémből készült csizmákkal szerelték fel magukat a belga búvárok, hogy az extra tömeg az erős sodrás ellenére is a folyó medréhez szegezze őket. A víz alatt a levegő utánpótlását nehéz fém búvársisak biztosította, amely hosszú légzőcső segítségével csatlakozott a dereglyén található műszerekhez.

tuzszer2

„Itt érezheted a sodrást, és meg kell küzdened ezzel merülés közben” – közölte Tommy Lefere törzsőrmester, a Belga Haderő 11. Műszaki Zászlóaljának mentőbúvára, aki részt vett a képzésen. „Ez itt más, mint amihez Belgiumban hozzászoktunk” – tette hozzá Lefere törzsőrmester.

Török László zászlós, az alakulat tűzszerész búvár szakasz kiképzője szerint az ilyen kihívást jelentő gyakorlatok segítenek abban, hogy a katonák megőrizzék koncentrációs képességüket, illetve nyugalmukat, amikor valós műveletek során kell cselekedniük.

„Mindez olyan mentális felkészülést biztosít a búvároknak, ami rendkívül fontos, hogy mindig nyugodtak és megfontoltak tudjunk maradni a mélyben” – zárta gondolatait Török zászlós.

(A cikk az AP stábjának angol nyelvű helyszíni tudósítása alapján készült.)

tuzszer1
Kapcsolódó cikkek