Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leopárdminta

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. június 12. 14:57

Meglehetősen tartalmas hónapot tudhat maga mögött az MH Klapka György 1. Páncélosdandár: az alakulat Leopard harckocsikat alkalmazó zászlóaljának kiképzési feladatai között egyebek mellett többnapos éleslövészet szerepelt, s a tataiak egy magasszintű német szakmai delegációt is fogadtak, amelyet Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskolájának (Panzertruppenschule) parancsnoka vezetett.

MH_202306_borito

A német és a magyar hadsereg szárazföldi erőinek szorosabb együttműködése 2019-től íródik, s azóta a Bundeswehr Páncélos Iskola küldöttsége minden évben látogatást tesz a tatai dandárnál. A Björn F. Schulz dandártábornok, parancsnok által vezetett delegációt idén Kása István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár törzsfőnöke és Horváth Sándor alezredes, az alakulat alárendeltségébe tartozó vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka fogadta.

A vizit rövid megbeszéléssel kezdődött, amely során a vendégek tájékoztatást kaptak a honvédelmi és haderőfejlesztési programról, valamint a tatai dandárnál zajló infrastrukturális fejlesztésekről. Ezt követően megtekinthették a laktanya területén kialakított – a Leopard 2A4-esek karbantartására szolgáló – javítóhangárt, továbbá a harckocsizászlóalj egyéb létesítményeit, illetve közelebbről is szemügyre vehettek egy T–72-es harckocsit. Végezetül tanulmányozták a BT–46 jelzésű szimulációs eszközök használatát: a katonák ezek segítségével készülnek fel a Leopard 2A4-esek gyakorlati alkalmazására.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 16-án, pénteken megjelenő számában!