Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységben az erő

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Jánosa Bence |  2023. június 12. 16:33

„A V4 összetart – a visegrádi országok csoportjának egyik alapelve, hogy szorosan, szövetségben segítjük egymást” – jelentette ki a honvédelmi miniszter a Visegrádi Négyek védelmi minisztereinek találkozóján a Magas-Tátrában, június 12-én, hétfőn.

v41

Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta: ennek kiváló példája a V4-es védelmi miniszterek találkozóján aláírt légtérrendészeti megállapodás, amelynek értelmében 2024 végéig Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt látja el Szlovákia légterének védelmét – a magyar légierő Gripenjei így egy újabb megtisztelő és felelősségteljes feladatot vállaltak.

A miniszter hozzátette: ez is egy újabb jele annak, hogy – bár sokan temetik a visegrádi együttműködést – a szövetség nagyon is él, és nagyon is tud és akar közösen dolgozni térségünk biztonságáért és jólétéért. A találkozóról elmondta: a régió szomszédságában több, mint egy éve zajló háború hatásai a térségben csapódnak le leginkább érezhetően, ami még szükségesebbé teszi a négy ország együttműködését. Ebben Németország is szoros partner, a megbeszélések első napján ezért a német védelmi minisztérium parlamenti államtitkárával együtt tekintették át a legfontosabb védelmi témákat. Jelen helyzetben a V4 országok kiemelt közös érdeke védelmi képességeik megerősítése. Országaink közt folyamatos a szakmai egyeztetés a NATO keleti szárnyának megerősítése kapcsán, amelyben mind a négy V4 tagállam fontos szerepet játszik – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Hozzátette: az Európai Unió keretein belül pedig a leginkább látható projekt a V4 EU harccsoport rendszeres felállítása, amely az idei év első félévében, immár harmadik alkalommal lépett készenlétbe, és amely az EU gyorsreagáló képességének magját adja.

v44

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a találkozón megvitatták az ukrajnai háború regionális biztonsági helyzetre gyakorolt hatásait, valamint a V4 országok Ukrajna támogatásával kapcsolatos lehetőségeit. A miniszter kiemelte: Magyarország továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a háború miatti humanitárius válság enyhítése érdekében.

„Aláhúztuk ugyanakkor, hogy hazánk, de általában a NATO és az EU is, a béke mielőbbi megteremtésében érdekelt, továbbá azt, hogy Magyarország továbbra sem szállít halált okozó fegyvert Ukrajna számára" – tette hozzá. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: bár a háború lezárásához vezető utat máshogy látják, a pragmatikus szakpolitikai kérdésekben továbbra is a párbeszéd és az együttműködés fémjelzi a Visegrádi Négyek kapcsolatát.

A V4 elnökségét 2023. július 1-jétől Csehország veszi át.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye)