Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“Leszedjük bármelyik gépet” – üzeni Teherán

Szöveg: kitekinto.hu/honvedelem.hu |  2008. november 12. 7:52

Az iráni állami rádió közleménye szerint a köztársaság hadserege figyelmeztette az Irakban állomásozó amerikai erőket, hogy harci helikoptereik túl közel repülnek az iráni határhoz.

A légierő egyik parancsnoka hozzátette " Irán nem hagyja válasz nélkül, ha megsértik légterét. Leszedjük bármelyik amerikai légi járművet, amelyik nem veszi figyelembe a felszólításunkat."
Elemzők szerint az üzenet a frissen megválasztott amerikai elnöknek, Barack Obamának szól.

“A felszólítás – amelyet néhány órával az új elnök megválasztása után tártak a nyilvánosság elé – a keményvonalas teheráni vezetők aggodalmát jelezheti, akik eddig hasznot húztak a Washingtonnal való konfrontációból. A radikálisok nem örülnek a demokrata jelölt győzelmének" – nyilatkozta egy iráni politikus.

Az ország légiereje a legmagasabb készültségi fokon van október vége óta, amikor az amerikai haderő az iraki határ mellett, szír területen hajtott végre rajtaütést. Az akció célja az Irakba áramló fegyvercsempészet megakadályozása volt. Damaszkusz szerint a támadásban nyolc civil, köztük gyermekek is életüket vesztették. Szíria és Irán egyaránt elítélte a támadást.