Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Letartóztatták Hollandiában az Iszlám Állam feltételezetett biztonsági főnökét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 20. 12:01

Hollandiában letartóztattak egy 37 éves szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front nevű terrorszervezetek biztonsági szolgálatában töltött be vezető szerepet a szíriai polgárháborúban – közölte a holland ügyészség.

A gyanúsított 2019-ben kért menedékjogot Hollandiában, és ezt követően egy Arkel nevű dél-hollandiai kisvárosban telepedett le. Letartóztatásához egy rendőrségi bejelentés vezetett el. A nyomozás során olyan információkra derült fény, amelyek arra utalnak, hogy 2015 és 2018 között az Iszlám Állam biztonsági szolgálatának vezetésében segédkezett, ezt megelőzően pedig, két évig ugyanezt a tisztséget töltötte be az an-Nuszra Front nevű terrorszervezetnél. Az an-Nuszra Front az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágaként működött, majd új néven – Dzsabhat Fatah es-Sám – a Haját Tahrír as-Sám szélsőséges iszlamista ernyőszervezet élére állt.

„A gyanú szerint a férfi az Iszlám Államban betöltött pozíciójából fakadóan részese volt azoknak a háborús bűncselekményeknek is, amelyeket a szervezet Szíriában követett el” – közölte az ügyészség.

A gyanúsítottat pénteken állítják vizsgálóbíró elé Hágában. Hollandiában 2019-ben fogták el az an-Nuszra Front katonai parancsnokát, aki 2014 óta menedékkérőként élt az családjával országban. Az Abu Kudr nevű férfit egy évvel később háborús bűntettek miatt, 20 év börtönbüntetésre ítélte egy hágai bíróság.