Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Létezik tökéletes adatbiztonság?

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei, Honvédelmi Minisztérium |  2022. április 1. 11:15

Az adatbiztonságra vonatkozó legújabb tudással vértezték fel magukat az MH Adatbiztonsági Konferenciájának résztvevői az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban március 31-én és április 1-én.

Adatbiztonsági Konferencia (4)

Dr. Ujfaludi Zoltán ezredes, a Honvédelmi Minisztérium adatvédelmi tisztviselője, a HM adatvédelmi szakmai szervének szakmai vezetője elmondta: a tavalyi konferencia a járványhelyzet miatt elmaradt, így ezen a két napon elsősorban arra próbáltak rávilágítani: mi minden történt az elmúlt időszakban.

„Érintettük azt a kérdéskört is, hogy milyen új szabályzókhoz kellett alkalmazkodniuk az itt jelenlévő adatvédelmi tisztségviselőknek, és azt is, hogy a honvédelmi adatkezelési törvény milyen változásokon esett át az elmúlt időszakban. Jövőre pedig hatályba lép az új Honvédelmi Törvény, ami magával hozza azt, hogy új honvédelmi adatkezelési törvényt is létre kell hozni” – fogalmazott az ezredes.

Adatbiztonsági Konferencia (1)

A konferencia résztvevői előadásokat hallgattak meg – többek között – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság és a Magyar Adatvédelmi Tudatosság Társaság képviselőitől. Ezekből megtudhatták, melyek az adatvédelem új irányai, illetve milyen esetek fordulhattak elő, amikor a jogszerű adatkezelés esetleg csorbát szenvedett. Az adatvédelmi tisztségviselők az előadásokon és szakmai beszélgetéseken keresztül felfrissíthették azt a szakmai tudást, amely a mindennapi munkájuk során szükséges. Ilyenek például a különböző felülvizsgálatok, vagy rendezvények idején a megfelelő adatkezelés mikéntje.

A konferencián elhangzott, hogy tökéletes adatbiztonság nem létezik, de az adatkezelés terén minden körülmények között a vonatkozó törvényeket betartva és betartatva kell eljárni.