Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Letkés hős védőire emlékeztek

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 17. 20:07

A Szent László Hadosztály katonái előtt tisztelegtek július 17-én, szombaton, Letkésen. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetség és a határmenti település közös megemlékezésén jelen volt dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke és Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője is.

Letkés_megemlékezés_SnojPéter (1)

Az északi határközeli településen szentmisével, koszorúzásokkal és kiállításmegnyitóval emlékeztek meg arról a méltán híres Szent László hadosztályról, amelynek ejtőernyős katonái 1944. december 20-24. között ádáz küzdelmek és önfeláldozó hősiesség árán feltartóztatták az ellenséges erőket éppen addig, míg a térségben tartózkodó szövetséges csapatok át nem keltek az Ipolyon, nyugati irányba menekítve a még harcképes csapatokat. A magyar katonák szellemiségét jól példázza Szügyi Zoltán vezérkari ezredes, a hadosztály parancsnokának december 22-i kiáltványa emberei felé: „Kemény, súlyos lesz a harc, mely ránk vár, de fogainkat összeszorítva védjünk minden talpalatnyi földet, hogy majdan nyugodt lelkiismerettel nézhessünk gyermekeink szemébe, akik majd számonkérik tőlünk Hazánkat. Ezt a Hazát eleink ezer éven át megvédték, mi sem lehetünk eleinknél hitványabbak.”

Letkés_megemlékezés_SnojPéter (6)

A Letkés templomában tartott szentmisén Izrael Pál lelkipásztor az imádság után átadta a szót dr. Boldizsár Gábor ezredesnek, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetség elnökének, aki beszédében nem csak a hősi halottakra, de azokra is emlékeztetett, akik a letkési csata katonáinak „első emlékezői” voltak. Vagyis azok, akik először érezték kötelességüknek, hogy a magyar hazáért harcolók emlékét megőrizzék, tovább örökítsék, hogy sírjaik előtt a mai napig kegyelettel adózhassunk. Mint fogalmazott: ha nem lettek volna az „elsők”, talán ma nem is lenne megemlékezés, már azt sem tudnánk, hogy milyen hősies helytállás történt Letkésen.

Letkés_megemlékezés_SnojPéter (4)

E gondolat szellemében a templomban 1994-ben felavatott emléktábla megkoszorúzása után nem csak azokat, a helyi temetőben található emlékműveket keresték fel, amelyek mind a magyar, mind a szovjet hősi halottak emlékét őrzik, hanem azon néhai letkési polgárok sírköveit is, akik életcéljukká tűzték ki a Szent László hadosztály e térségben elesett hőseinek emlékápolását.

Letkés_megemlékezés_SnojPéter (8)

A múltidézés során dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke, Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője és Huszák Tamás, Letkés polgármestere közösen adták át azokat az elismeréseket a jelenlévő kitüntetettek számára, amelyeket Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere még tavaly októberben látott el kézjegyével, azonban a koronavírus-járvány okán az ünnepélyes átadásra akkor nem kerülhetett sor.

Letkés_megemlékezés_SnojPéter (12)

A rendezvény Szalay Attila, helyi gyűjtő és történész magángyűjteményből álló kiállításának megnyitójával ért véget. A tárlat érdekessége, hogy minden bemutatott személyes tárgy, vagy épp hatástalanított fegyver- és robbanóeszköz maradvány a környéken került elő egykori lövészárkokból és házak padlásairól. Huszák Tamás polgármester zárásul reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyre többen, egyre szélesebb körben ismerik majd meg a letkési hősöket, így emlékük soha nem vész feledésbe.