Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Létrejöhet az új amerikai-török F-16-os üzlet?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. október 18. 20:00

Törökország negyven darab új F-16 Block 70-es vadászbombázóval és a meglévő flotta modernizálásával fejlesztené légierejét, kérdés azonban, hogy az Egyesült Államok rábólint-e az üzletre.

torokf35-3

A napvilágra került információk szerint egy 6 milliárd dolláros beszerzésről van szó, ugyanakkor az ismert okok miatt (az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer rendszeresítése miatt például a török F-35-ös program is megrekedt) szakértők kétségbe vonják, hogy érdemben lesz-e ebből valami, de a jelen helyzet szerint az amerikai adminisztráció engedélyezné a vásárlást. Meg nem erősített hírek alapján Erdogan a következő G-20 csúcstalálkozón tárgyalhat Joe Biden amerikai elnökkel egyebek mellet az F-16-os vásárlásról is.

torokf-16._01jpg-2

Beszámolt a hírről a londoni székhelyű Middle East Eye médium is, ami egy török tisztviselő szavait idézve azt emelte ki: fejlesztés és bővítés nélkül a török F-16-os flotta nemcsak Ankara, hanem a NATO déli szárnyának őrzését is veszélyeztetheti, továbbá remélik, hogy az USA figyelni fog arra is, hogy a térségben ne boruljon fel Törökország és Görögország egyensúlya, utalva utóbbi Rafale (és lehetséges F-35) beszerzésére, amivel a törököknek is lépést kell tartani.

A kútba dőlt F-35-ös üzlet továbbra is nagy kérdőjel a két fél között: Ankara szerint illegális volt az amerikai lépés és részükről látnak esélyt arra, hogy a helyzet rendeződjön. Az Egyesült Államok ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az Sz-400-as jelenléte miatt Törökország nem kaphat az ötödik generációs harci repülőgépből. Török vélemény szerint, ha nem tudják rendezni az F-35-ös kérdését és F-16-ost sem kaphatnak, akkor más lehetőséget keresnek a harci repülőgép flotta fejlesztésére, kiemelve az orosz beszerzés lehetőségét.

Mindeközben zajlik Törökországban a hazai fejlesztésű, ötödik generációs TF-X programja is, melynek hivatalos bemutatójára vélhetően 2023 tavaszán kerülhet sor.

Forrás: jetfly.hu