Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leváltották az osztrák vezérkari főnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 25. 12:33

Leváltotta az osztrák védelmi miniszter hétfőn a hadsereg vezérkari főnökét, miután a tábornok szembehelyezkedett a minisztérium álláspontjával a hadkötelezettség kérdésében. Norbert Darabos rövid közleményben jelentette be Edmund Entacher vezérezredes menesztését. A miniszter hivatalosan bizalomvesztéssel indokolta a leváltást.

Entacher irányítása alatt dolgozták ki a minisztérium szakértői azokat a modelleket, amelyek közül a miniszter a múlt héten a hivatásos katonákból és önkéntesekből álló hadseregét, vagyis a sorozás eltörlésével járó modellt javasolta. Miután a vezérkari főnök ezután kétségeit hangoztatta a hadkötelezettség eltörlésével kapcsolatban, „kijelentései úgy értelmezhetőek, hogy elhatárolódik a saját számításaitól" – állt a közleményben.

A miniszter és a vezérkari főnök között valójában már korábban is véleménykülönbség állt fenn. Entacher január közepén egy interjúban azt mondta, hogy egy hivatásos hadsereggel drágábban lehet ugyanazokat a feladatokat ellátni, emellett félő, hogy nem lesz elegendő önkéntes bevonuló.

Tovább élezte a helyzetet, hogy miután Darabos a múlt hét elején a hadkötelezettség eltörlését javasolta, a vezérkar nem rejtette véka alá ellenzését. Darabos válaszul figyelmeztetett, hogy egy demokráciában a katonai vezetésnek alá kell vetnie magát a politikai vezetők szándékának.