Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőbe emelkedett az első sorozatban gyártott Szu-35Sz

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / RiaNovosztyi |  2011. május 6. 8:09

2011. május 3-án végrehajtotta első repülését az orosz légierőnek szánt, sorozatban gyártott Szu-35Sz típusú vadászbombázó repülőgép. A repülőgép a Jurij Gagarin nevét viselő Komszomolszki Repülőgépgyártó Termelési Egyesülés (KnAAPO) Komszomolszk-na-Amure-ban található repülőteréről emelkedett a levegőbe, majd másfélórás repülés után tért vissza a repülőtér betonjára. A sorozatban gyártott Szu-35Sz repülőgép első repülését minden tekintetben sikeresnek ítélték meg.

A Szu-35Sz első repülése során ellenőrizték a hajtóművek működését, a repülőgép stabilitását, valamint irányíthatóságát. A repülőgépet az a Szergej Bogdan tesztpilóta irányította az első repülés során, aki 2009. február 19-én a harci repülőgép prototípusával a levegőbe emelkedett.

A „Szuhoj" cég elképzelése szerint az első Szu-35Sz típusú vadászbombázó repülőgépet a gyári tesztsorozat befejezése után adják át az orosz védelmi minisztériumnak.
A „Szuhoj" már befejezte a Szu-35 vadászbombázó prototípusainak előzetes tesztjeit, amelyek során megerősítést nyertek a típus harcászat-technikai jellemzői. Az orosz légierő a tervek szerint 2015-ig 48 darab Szu-35 típusú repülőgépet kell, hogy átvegyen. A harci repülőgépek vásárlására a fegyveres erők állami programja keretében kerül sor. Várhatóan, azt követően, hogy az orosz védelmi minisztérium átvette az összes megrendelt „Szuhoj" típusú repülőgépet, 2015 után egy újabb szerződést írnak alá a felek további 48 darab Szu-35Sz megvásárlásáról.


 

A Szuhoj cég hivatalos videó-animációja